«14,2 εκατ. δολάρια για το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στις ΗΠΑ» της Έφης Ρουμελιώτη«14,2 εκατ. δολάρια για το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στις ΗΠΑ»

Γράφει η Έφη Ρουμελιώτη

Πριν λίγες μέρες καταρρίφθηκε το ρεκόρ δημοπρασίας για τυπωμένο βιβλίο ξεπερνώντας το προηγούμενο των 8,7 εκατομμυρίων δολαρίων, που καταβλήθηκε το Δεκέμβριο του 2010 για το βιβλίο του Τζον Τζέιμς Οντιμπόν με τίτλο «Πτηνά της Αμερικής». Πιο αναλυτικά, ένας αμερικανός επιχειρηματίας, ο Ντέιβιντ Ρουμπινστάιν, αγόρασε σε δημοπρασία στους Sotheby’s, στη Νέα Υόρκη, το «Bay Psalm Book», το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στις ΗΠΑ έναντι 14,2 εκατομ. δολαρίων.

Το «Bay Psalm Book» ήταν ένα εκκλησιαστικό βιβλίο με ψαλμούς και μετάφραση των αυθεντικών εβραϊκών ψαλμών που εκδόθηκε το 1640 από τους Πουριτανούς ,οι οποίοι είχαν μόλις εγκαταλείψει την Αγγλία για να εγκαθιδρύσουν την Αποικία του Κόλπου της Μασαχουσέτης. Επίσης, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα από τα σπανιότερα βιβλία στον κόσμο και ανάμεσα στα καλύτερα σωζόμενα αντίγραφα των αρχικών 1.700 που τυπώθηκαν.

Το βιβλίο είχε τυπωθεί σε πιεστήριο που μεταφέρθηκε ειδικά από την Αγγλία και κυκλοφόρησε αρχικά σε 1.700 αντίτυπα, εκ των οποίων έφθασαν ως τις ημέρες μας μόλις 11. Το αντίγραφο του βιβλίου ανήκε στην Boston’s Old South Church και πουλήθηκε για να καλύψει το κόστος της ανακατασκευής του κτιρίου της και για να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της. Η εκκλησία χρονολογείται από το 1669 και είναι μέλος της προτεσταντικής United Church of Christ διαθέτει ένα ακόμη αντίγραφο. Τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Γέιλ καθώς και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα κατέχουν τα άλλα υπάρχοντα αντίγραφα του «Bay Psalm Book».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτό το βιβλίο, το οποίο είναι τόσο σημαντικό για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, μπορεί να εκτιμηθεί η μοναδική του σημασία. Είμαστε, φυσικά, ενθουσιασμένοι που πέτυχε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ σε δημοπρασία για οποιοδήποτε τυπωμένο βιβλίο, κάτι που βεβαιώνει ότι τα βιβλία εξακολουθούν να αποτελούν ζωτικό μέρος του πολιτισμού μας. Η αξία του δεν έγκειται απλώς στο ότι είναι το πρώτο βιβλίο στην Αμερική, το πρώτο που γράφηκε και τυπώθηκε εκεί, αλλά και στο ότι αφορά το ξεκίνημα του δυτικού πολιτισμού στη βρετανική τότε Βόρεια Αμερική. Γιατί από αυτό αρχίζει η Ιστορία των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρέντεν, πρόεδρος του τμήματος βιβλίων του οίκου Sotheby.