«Στη Φθιώτιδα ένα από τα 10 κορυφαία αρχαιολογικά ευρήματα του 2013»
Γράφει η Έφη Ρουμελιώτη
Το διαδικτυακό περιοδικό Heritage Daily δημοσίευσε άρθρο σχετικό με την πολιτιστική κληρονομιά απ΄ όλον τον κόσμο τονίζοντας τις 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του χρόνου που μας πέρασε. Μέσα στα 10 κορυφαία αρχαιολογικά ευρήματα του 2013 και συγκεκριμένα στη δέκατη θέση βρίσκονται τα 300 προϊστορικά πήλινα ειδώλια Φθιώτιδας. Τα ειδώλια εντοπίστηκαν απο τους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη νεολιθική θέση «Κουτρουλού Μαγούλα», στο Νέο Μοναστήρι.
Η «Κουτρουλού Μαγούλα», είναι ένας από τους μεγαλύτερους τεχνητούς λόφους που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, καλύπτοντας μια έκταση περίπου 40 στρεμμάτων και με ύψος 6.6 μέτρα από την πεδιάδα. Κατοικήθηκε κατά τη Μέση Νεολιθική Περίοδο ( περίπου 5800 – 5300 π.Χ.) από μια κοινότητα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, και μερικοί πέτρινοι τοίχοι διατηρούνται ακόμη.
Όσον αφορά τα ειδώλια αναπαριστούν τη Μητέρα – Θεά, παιχνίδια κ.ά. Το θέμα της ερμηνείας τους παραμένει εδώ και πολλά χρόνια ανοιχτό και αυτό είναι το γοητευτικό. Τα ειδώλια έχουν μέγεθος που ποικίλλει από 3 ως 12 εκατοστά σε μήκος. Κατασκευάζονταν με πολλούς τρόπους, ένας πολύ συνηθισμένος είναι αυτός του κεντρικού πήλινου πυρήνα, γύρω από τον οποίο προσθέτονταν άλλα κομμάτια πηλού για να δημιουργήσουν τα μέλη του σώματος. Η χρήση τους δεν είχε μόνον αισθητικούς σκοπούς, αλλά αντικατόπτριζαν κάτι πολύ περισσότερο: τον πολιτισμό, την κοινωνία και την ταυτότητα των νεολιθικών κατοίκων στην Κουτρουλού Μαγούλα.
_____________________________________________
Δείτε ακόμη: «Πολιτιστικό Ταξίδι» της Έφης Ρουμελιώτη