«Πάπυρος με ελληνική κατάρα 1.700 ετών!» της Έφης Ρουμελιώτη«Πάπυρος με ελληνική κατάρα 1.700 ετών!»

Γράφει η Έφη Ρουμελιώτη

Έναν πάπυρο ηλικίας περίπου 1.700 ετών με μια αρχαία ελληνική κατάρα βρήκαν ισραηλινοί αρχαιολόγοι σε μία παλιά ρωμαϊκή έπαυλη σε περιοχή της Ιερουσαλήμ, στην Τζιβάτι, κατά την διάρκεια ανασκαφών για την ανέγερση ενός πάρκινγκ! Η έπαυλη, έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων, εντοπίστηκε στην περιοχή που ονομάζεται «Πόλη του Δαυίδ» και έχει ιστορία 6.000 ετών.

Οι εργάτες βρήκαν τον πάπυρο τυχαία και κάλεσαν αμέσως τους αρχαιολόγους, οι οποίοι όταν έφτασαν διάβασαν την ιστορία του: Μία μάγισσα, η Κυρίλλα, καταριέται έναν άνδρα ονόματι Λένις, πιθανότατα για μία δικαστική διαμάχη που είχαν. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρόμπερτ Βάλτερ Ντάνιελ, από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, χρησιμοποιεί στην κατάρα της στοιχεία από τέσσερις θρησκείες, μεταξύ αυτών την αρχαία ελληνική και τις ανατολικές. Επικαλείται τα ονόματα έξι θεοτήτων, μεταξύ των οποίων του Ερμή, της Περσεφόνης, του Πλούτωνα και της Εκάτης, τις ανατολικές θεότητες Ερεσιγκάλ και Αρμπαχάλ. Μάλιστα, το κείμενο περιέχει και λέξεις όπως «Iaoth» που έχουν εβραϊκή – Ιουδαϊκή προέλευση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Discovery News.com, η Κυρίλλα ζητάει από τους θεούς να εξασφαλίσουν ότι ο Λένις δε θα μπορέσει ποτέ να πει ή να κάνει κάτι εναντίον της και μόνο θα υπακούει πιστά στις εντολές της. Όλα αυτά στοχεύουν στο να κάνουν υποχείριό της τον Λένι.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως η Κυρίλλα είναι μία Ρωμαία της μεσαίας ή της ανώτερης τάξης που ενδιαφέρεται για κάποια δικαστική υπόθεση, ενώ και ο «καταραμένος» Λένις εικάζεται ότι ανήκει στην ίδια τάξη. Ανάλογες πλάκες με κατάρες έχουν βρεθεί στην Κύπρο και έχουν χρησιμοποιηθεί σε νομικές υποθέσεις.

Τέλος, ερευνητής πιστεύει πως ίσως η Κυρίλλα να πραγματοποίησε και τελετή με σφυρί και καρφιά για να ενισχύσει την κατάρα. «Το κάρφωμα είναι ένας τρόπος να κερδίσουμε τον έλεγχο κάποιου στη μαγεία» αναφέρει.(Γ.Τ., Discovery)«Σφυροκοπώ και χτυπάω δυνατά και καρφώνω τη γλώσσα, τα μάτια, την οργή, το θυμό, την αναβλητικότητα, την αντιπολίτευση του Λένις», αναγράφεται χαρακτηριστικά σε ένα σημείο του κειμένου.

 ____________________________________________________________

Δείτε ακόμη: «Πολιτιστικό Ταξίδι» της Έφης Ρουμελιώτη