«Όλοι έχουμε την ίδια σπίθα για ζωή» του Αντώνη Χαρατσή«Όλοι έχουμε την ίδια σπίθα για ζωή»

Γράφει ο Αντώνης χαρατσής

Όλοι έχουμε την ίδια σπίθα για ζωή, το ίδιο πάθος για τη ζωή, τα ίδια συναισθήματα.

Είτε είμαστε: φτωχοί – πλούσιοι, νομοταγείς – εγκληματίες, υγιείς – άρρωστοι, απροσάρμοστοι – ευπροσάρμοστοι, ευσυνείδητοι – ασυναίσθητοι, υλιστές – πνευματικοί, ατομικιστές – αλτρουιστές, άθεοι – πιστοί, ομοφυλόφιλοι – ετεροφυλόφιλοι, ρατσιστές – ειρηνιστές, έγχρωμοι – λευκοί, χορτοφάγοι – ζωοφάγοι, δάσκαλοι – μαθητές κτλ.

Ακριβώς τότε όμως, όταν μπουν οι ταμπέλες και πέσουν οι μάσκες, όταν συντελεστεί αυτή η αναπόφευκτη ανά τους αιώνες διαχρονική διαφοροποίηση κατά την οντογένεση, τότε σπάει ο κύκλος της ζωής που μας συνδέει – δεν έχουμε πάθος δεν έχουμε συναισθήματα, ούτε αξίες και ιδανικά.

Έχουμε φόβο για το αύριο -Διασαλεύουμε την ύπαρξη μας και υποδαυλίζουμε τη βία. Ροπή προς τον θάνατο ακριβώς γιατί φοβόμαστε να πεθάνουμε, μην χάσουμε τα κεκτημένα. Κτηνικότητα, προέκταση της κτητικότητας.

Μέσα από την εσωτερίκευση ομοιόστασης και διαφορετικότητας στο ανθρώπινο είδος, καταργούνται τα αντώνυμα και συνώνυμα -εμείς είμαστε όλα αυτά. «Ομοιόσταση σημαίνει κατανοώ, φροντίζω και προλαμβάνω στην ζωή μου. Διαφορετικότητα σημαίνει δημιουργώ ιδέες και πράττω».

Δεν αρκεί να φιλοσοφείς εάν δεν είσαι αγνός μέσα σου. Και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ελευθερία. Ελευθερία του να μπορείς να γεννιέσαι και να πεθαίνεις κάθε μέρα. Αυτογνωσία!

Μόνο τότε μπορούμε να διακρίνουμε την Ομορφιά – το Είναι, το φως μέσα από το σκοτάδι, το ηθικό μέσα από το ανήθικο – Όταν γίνουμε Αγάπη.

Eίμαστε όλοι φτιαγμένοι από την ίδια αρχέγονη ουσία και αυτό είναι που μας ενώνει σε όλα τα επίπεδα.

Θέλετε ιδανικά; Ζητήστε!

Θέλετε αξίες; Ζητήστε!

Θέλετε συναισθήματα αγάπης; Ζητήστε!

Θέλετε;… ΖΗΤΗΣΤΕ!

_______________________________________________________

Δείτε ακόμα: Άρθρα του Αντώνη Χαρατσή