«Το αρχαιότερο ευρωπαϊκό κρασί βρέθηκε στη Mακεδονία» της Έφης Ρουμελιώτη «Το αρχαιότερο ευρωπαϊκό κρασί βρέθηκε στη Mακεδονία» 

Γράφει η Έφη Ρουμελιώτη

Αν ισχύει η ρήση ότι η ποιότητα ενός κρασιού εξαρτάται από την ηλικία του, τότε στον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί Τας ανακαλύφθηκε το καλύτερο κρασί της Ευρώπης. Ο προϊστορικός οικισμός Ντικιλί Τας, ή Μεγάλο Λιθάρι, βρίσκεται νοτιοανατολικά της Δράμας, στην Ανατολική Μακεδονία. Απέχει περίπου 2 χλμ. από τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Φιλίππων και μέσα στα όρια της σύγχρονης πόλης των Κρηνίδων ( Δήμος Καβάλας ). .Αναλυτικότερα, πρόκειται για το αρχαιότερο δείγμα οίνου που έχει βρεθεί ποτέ σε ανασκαφές στη γηραιά Ήπειρο, με ηλικία 6.200 ετών. Τα δείγματα χρονολογούνται το 4200 π.Χ. και ανατρέπουν τα δεδομένα που υπήρχαν έως και πρόσφατα για τη ζωή των ανθρώπων κατά τη νεολιθική περίοδο. Οι ερευνητές που εργάζονται στην ανασκαφή στη βόρεια Ελλάδα ανακοίνωσαν τα προαναφερθέντα τελικά αποτελέσματα της ανάλυσης των υπολειμμάτων κρασιού που βρέθηκαν σε αρχαία κεραμικά.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η ανάλυση δεν έγινε σε υγρό κρασί, αφού το πέρασμα των χιλιετιών εξαφάνισε το κρασί από τα αγγεία. Η Δήμητρα Μαλαμίδου, αρχαιολόγος της ΙΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και συνδιευθύντρια των ανασκαφών στο Ντικιλί-Τας αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που έγιναν σε ένα σπίτι του προϊστορικού οικισμού, στην οικία 1, όπως ονομάστηκε, ανακαλύφθηκαν μέσα σε αγγεία ποσότητες από απανθρακωμένες ρώγες σταφυλιού που είχαν πατηθεί, γεγονός που αποδεικνύει ότι έγινε εξαγωγή του χυμού των σταφυλιών. Ό,τι έχει απομείνει από το υγρό μέρος είναι τα υπολείμματα στην επιφάνεια των κεραμικών αγγείων. Οι αναλύσεις υπολειμμάτων σε κεραμικά πιστοποιούν την παρουσία τρυγικού οξέος, προϊόντος ζύμωσης». Δήλωσε επίσης ότι «το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρωπαϊκή προϊστορία, διότι είναι προς το παρόν η παλαιότερη ένδειξη οινοποιίας στην Ευρώπη. Η ιστορική σημασία της ανακάλυψης μας είναι σημαντική για το Αιγαίο και την Ευρωπαϊκή προϊστορία , καθώς δίνει τα στοιχεία της εξέλιξης των γεωργικών πρακτικών και της διατροφής , που επηρεάζουν τις κοινωνικές διαδικασίες».

_____________________________________________________________

Δείτε ακόμη: «Πολιτιστικό Ταξίδι» της Έφης Ρουμελιώτη