«Παιδί μου φέτος οι γιορτές θα είναι διαφορετικές....» της Μαρίας Αθανασιάδου«Παιδί μου φέτος οι γιορτές θα είναι διαφορετικές….»

Γράφει: Η Μαρία Αθανασιάδου

Για τους περισσότερους Έλληνες οι γιορτές των Χριστουγέννων φέτος θα βιωθούν πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με το παρελθόν. Η διαφορά έγκειται στις οικονομικές δυνατότητες της κάθε οικογένειας, οι οποίες έχουν περιοριστεί πολύ και στην ψυχική διάθεση που έχει κλονιστεί από την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την τρομολαγνεία, που επικρατεί γύρω μας. Όλη αυτή η διαφοροποίηση είναι απειλητική για τα παιδιά μας; Θα ήταν σκόπιμο να τα προστατέψουμε αποκρύβοντας τους την αλήθεια και δίνοντας τους την αίσθηση πως δεν έχει αλλάξει το παραμικρό;

Πρακτικά και μόνο τα παιδιά μας θα αντιληφθούν ότι φέτος ο Άγιος Βασίλης δεν θα είναι και τόσο γενναιόδωρος, γιατί προφανώς και αυτόν τον έχει αγγίξει η οικονομική κρίση! Για παράδειγμα, εκεί που άλλες χρονιές κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν εναποθετημένα δύο και τρία φανταχτερά δώρα, τώρα τα παιδιά θα βρουν πιθανόν μόνο ένα και αυτό αγορασμένο με πολύ πίεση. Τι θα τους πούμε;

Την αλήθεια βέβαια, έχοντας όμως αφαιρέσει την “μαυρίλα” και την καταστροφολογία των ενηλίκων. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε τα παιδιά μας στο περιθώριο. Είναι και αυτά ενεργά μέλη της οικογένειας μας και της κοινωνίας γενικότερα και καλό θα ήταν να μην υποτιμάμε την αντιληπτικότητα τους. Από μόνα τους δεν βλέπουν την διαφορετικότητα γύρω τους; Και εμείς να το αποκρύψουμε, δεν θα το αντιληφθούν μέσω σχολείου, συμμαθητών, φίλων και τηλεοπτικών προγραμμάτων; Το αντιλαμβάνονται και τους κάνουμε κακό πλασάροντας τους κάτι που δεν ισχύει. Το ζήτημα είναι να μάθουν τα δεδομένα στις πραγματικές τους διαστάσεις, να είναι ενήμερα για τις αλλαγές που έρχονται, αρκεί να μην συνδέονται όλα αυτά με αφανισμό και καταστροφή. Το μήνυμα που πρέπει να περαστεί στα παιδιά μας είναι ότι ο περιορισμός των υλικών αγαθών και απολαύσεων δεν θα μειώσει σε τίποτα την ευτυχία μας και δεν θα αλλοιώσει την ύπαρξη μας. Είναι μεγάλο μάθημα για ένα παιδί να μάθει να χαίρεται τον εαυτό του και την ζωή του με ό,τι διαθέτει κάθε φορά και ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του σπιτιού του. Δεν αποτελεί κίνδυνο και απειλή η αλήθεια για ένα παιδί, από τη στιγμή που η δική μας ενήλικη αλήθεια, όσο σκληρή και να είναι, καταλήγει να έχει ελπίδα και θετική σκέψη για το αύριο!

_______________________________________________________

Δείτε επίσης: «Λόγια Ψυχής» της Μαρίας Αθανασιάδου.

 

Η Μαρία Αθανασιάδου

Γεννήθηκε το 1977 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην Συστημική Ψυχοθεραπεία – Θεραπεία Οικογένειας και Ζεύγους. Εργάζεται από το 2002 ως Ψυχολόγος και Επιστημονικά Υπεύθυνη σε δύο Συμβουλευτικά – Θεραπευτικά Κέντρα Ψυχοκοινωνικής Επανένταξης και Υποστήριξης Ψυχικά Ασθενών. Από το 2009 διατηρεί το Ιδιωτικό της Γραφείο ως Θεραπεύτρια στην περιοχή της Καλλιθέας – Αττικής.

Επικοινωνία: m.athanasiadou.psy@gmail.com, Τηλ. 210-9570850, 6959473390