«Αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν τυχαία σε χωράφι στην Καλαμπάκα!» της Έφης Ρουμελιώτη«Αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν τυχαία σε χωράφι στην Καλαμπάκα!»

Γράφει η Έφη Ρουμελιώτη

Ένας 36χρονος αγρότης έμεινε έκπληκτος κατά τη διάρκεια οργώματος χωραφιού στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας αφού βρήκε τμήματα ανθρώπινου σκελετού και αντικείμενα που χρονολογούνται στη βυζαντινή περίοδο.

Αμέσως ειδοποίησε τις αρχές και στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί του Τμήματος Καλαμπάκας, όπου από βάθος 30 έως 50 εκατοστών, όπως ανακοίνωσαν επίσημα, περισυνέλεξαν ανθρώπινα οστά, τέσσερα χάλκινα βραχιόλια καθώς και πέντε σκουλαρίκια και τέσσερα δαχτυλίδια, χωρίς ακόμη να γνωρίζεται το υλικό κατασκευής τους.

Ακολούθησε αυτοψία στο χώρο από τον αρχαιολόγο της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για λακοειδή τάφο, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν επιπλέον ένα χάλκινο δαχτυλίδι, δύο χάλκινα τμήματα από σκουλαρίκι και τρία τμήματα από πήλινο αγγείο. Τα αντικείμενα – κοσμήματα χρονολογούνται στη Βυζαντινή περίοδο (11ος – 12ος αιώνας μ.Χ.) και εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου «Περί αρχαιοτήτων». Για περισσότερες και πληρέστερες λεπτομέρειες τα κοσμήματα θα αποσταλούν για εξέταση στην 19η Εφορεία Βυζαντινών Αντικειμένων και τα τμήματα του ανθρώπινου σκελετού θα αποσταλούν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.