«Διδάκτορας σε Τουρκικό Πανεπιστήμιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης!» της Έφης Ρουμελιώτη«Διδάκτορας σε Τουρκικό Πανεπιστήμιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης!»

Γράφει η Έφη Ρουμελιώτη

Μια ιστορικής σημασίας απόφαση έλαβε το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στο πλαίσιο των εορτασμών των 150 ετών από την ίδρυση του στις 12 Noεμβρίου ανακηρύσσοντας επίτιμο Διδάκτορά του τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. H ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Γκιουλάϊ Μπαρμπαρόσογλου ( Gülay Barbarosoğlu) κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Πατριάρχη στο Φανάρι.

Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, συνοδευόμενη από τους καθηγητές Ντιλέκ Τσαλγκάν (Dilek Çalgan) το γενικό γραμματέα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Περιβαλλοντολογίας Ορχάν Γενιγκιούν (Orhan Yenıgün) και από τον Έλληνα επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ευάγγελο Κεχριώτη, ανήγγειλε στον Πατριάρχη την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου.

Οι προαναφερθέντες εξέφρασαν τον βαθύτατο σεβασμό τους για το πρόσωπο του Πατριάρχη και τον χαρακτήρισαν ως προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας, με αξιόλογη δράση και προσφορά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια ιστορική κίνηση από πλευράς του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, καθώς είναι πρώτη φορά στα χρονικά της Τουρκίας που Τουρκικό Πανεπιστημιακό ίδρυμα αποφασίζει, και μάλιστα ομόφωνα, την ανακήρυξη Οικουμενικού Πατριάρχου ως επίτιμου Διδάκτορός του.