Παγκόσμιο συνέδριο στο Σίδνεϊ για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα
Γράφει η Έφη Ρουμελιώτη
Στις 16 και 17 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 2ο παγκόσμιο συνέδριο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ από την Αυστραλιανή Επιτροπή. Επιστήμονες, πολιτικοί και ακτιβιστές, όπως ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπάρι Οφάρελ, ο ομογενής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της ίδιας πολιτείας, Γιώργος Σουρής κ.α θα λάβουν μέρος σε αυτό το ύψιστης πολιτιστικής σημασίας συνέδριο. Δήλωση συμμετοχής έχουν κάνει και άλλες επιτροπές , ενώ δημιουργηθήκε και μία ειδική ιστοσελίδα για να ενημερώνεται άμεσα και γρήγορα το κοινό.
Ο υπουργός πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος, στέλνοντας το δικό του μήνυμα από την Ελλάδα -με τίτλο «Parthenon, an Icon of Global Citizenship»- τόνισε τη σημασία αφενός των γλυπτών , αφετέρου του συνεδρίου.
Συντονιστής του αυστραλιανού συνεδρίου είναι ο ελληνικής καταγωγής Ντένης Τριτάρης, ο οποίος και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ρόλο και στη σημασία της εκπαίδευσης για την κατανόηση της σημασίας του Παρθενώνα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και στο ρόλο του μουσείου ως εκπαιδευτικού εργαλείου στον τομέα αυτόν. Άλλωστε, αυτά τα δυο θέματα είναι και τα πρώτα που θα συζητηθούν στο συνέδριο. Στο δεύτερο μέρος, θα εξετάσουν τα ισχύοντα μέσα – εργαλεία δράσης για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα, προτείνοντας και νέα για καλύτερα αποτελέσματα. Σε αυτή τη δεύτερη ενότητα, ο κ. Τριτάρης θα τονίσει τη χρησιμότητα τόσο του ακτιβισμού όσο και της οικονομίας. Στο πλαίσιο της οικονομίας, θα εξετασθούν τα οφέλη της επιστροφής των γλυπτών, ακόμη και για την ίδια την Αγγλία, και άλλων αρχαιοτήτων σημερινών κοινωνιών.Τέλος, ο ρόλος της δικαιοσύνης στην εκστρατεία της επανένωσης των Γλυπτών στον φυσικό τους χώρο είναι ένα επίσης σοβαρό ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθούν οι επιστήμονες .