Το Ζινζιρλί τζαμί στις ΣέρρεςΜετά από 200 χρόνια ξανάνοιξε το Ζινζιρλί τζαμί στις Σέρρες

Γράφει η Έφη Ρουμελιώτη

Μετά από δύο αιώνες άνοιξε και πάλι το τέμενος Ζινζιρλί τζαμί στην πόλη των Σερρών με δαπάνη ενός εκατομμυρίου ευρώ. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό οθωμανικό κτίσμα της σχολής Σινάν, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης των Σερρών, στην πλατεία Εμπορίου και αποτελεί σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Είναι ένα από τα τέσσερα σημαντικά μνημεία που κτίστηκαν στην πόλη και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

Το Ζινζιρλί τζαμί είναι μεσαίου μεγέθους μ’ έναν κεντρικό τετράπλευρο χώρο , ο οποίος καλύπτεται από τρούλο.

Τα εγκαίνια του μνημείου έγιναν στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών και στους χώρους του θα φιλοξενείται η έκθεση «Σέρρες 1913 – Πυρίκαυστη πόλη» έως τις 30 Νοεμβρίου. «Με την έκθεση αυτή εγκαινιάζουμε τη λειτουργία του Ζινζιρλί Τζαμί ως χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων» δήλωσε η προϊσταμένη της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος Σταυρούλα Δαδάκη. Η ίδια σημειώνει ότι το τζαμί αγοράστηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία το 1967 και το 1980 παραδόθηκε στην 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψή της στο τέμενος Ζινζιρλί, τόνισε ότι «η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη από το θεσμικό της πλαίσιο να προστατεύει, να συντηρεί και να αναδεικνύει τα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων σε όλη την επικράτεια. Επιπλέον, η αποκατάσταση των μνημείων δημιουργεί βασικές αναπτυξιακές προϋποθέσεις για κάθε τόπο».

Το τζαμί με τη μοναδική του αρχιτεκτονική είχε ζητηθεί πριν από 2 χρόνια από τον Σύλλογο Θρησκευτικών Λειτουργών Τεµένων Δυτικής Θράκης για την τέλεση µουσουλμανικής προσευχής (ναµάζι), χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το τζαμί, το οποίο πλέον είναι απόλυτα λειτουργικό και θα χρησιμοποιείται για προσκύνημα, θα είναι στο εξής επισκέψιμο ορισμένες ώρες για το κοινό και κατόπιν επικοινωνίας με τη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων