Το Εθνικό Θέατρο στο Δ. Σ. της Ένωσης των Θεάτρων της ΕυρώπηςΤο Εθνικό Θέατρο στο Δ. Σ. της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης

Η Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης δημιουργήθηκε το 1990 (το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας έγινε μέλος της Ένωσης  τον Απρίλιο του 2009). Στόχος της είναι η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής θεατρικής πολιτικής που προωθεί το θέατρο και το ρόλο του στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και η υποστήριξη νέων καλλιτεχνών μέσα από συναντήσεις, διάλογο, ανταλλαγή πρακτικών, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και διαπολιτισμική συνεργασία. Αποστολή που ειδικότερα στις μέρες μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Μέλη της Ένωσης είναι πολλά καταξιωμένα θέατρα της Ευρώπης όπως το Maly Drama Theatre της Αγίας Πετρούπολης, τα Εθνικά Θέατρα του Ισραήλ, της Πράγας, του Πόρτο, του Όσλο, του Λουξεμβούργου, το Piccolo Teatro και το Teatro di Roma της Ιταλίας, το θέατρο Bobigny της Γαλλίας, τα θέατρα Bulandra και της Cluj (Ρουμανία), το Schauspielhaus Graz (Αυστρία), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, κ.α.

Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 26-27 Οκτωβρίου στο Μιλάνο της Ιταλίας, έγιναν και οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου και του νέου διοικητικού συμβουλίου. Πρόεδρος της Ένωσης αναδείχθηκε για δεύτερη φορά ο Ίλαν Ρόνεν, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Habima στο Τελ Αβίβ (Ισραήλ). Για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης με την εκλογή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Σωτήρη Χατζάκη.