«Η πρώτη Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας» της Έφης Ρουμελιώτη«Η πρώτη Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας»

Γράφει η Έφη Ρουμελιώτη

Πριν από λίγες μέρες, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εγκαινίασε στο κέντρο της Αθήνας την πρώτη Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για μια μοντέρνα κατασκευή στα πρότυπα μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης, που θα λειτουργήσει στην Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δανειστούν τα βιβλία που επιθυμούν χωρίς συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας -24 ώρες- όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Ο επισκέπτης θα εκτυπώνει το αυτοκόλλητο με το λογότυπο “αντάλλαξέ το” και θα το κολλά στο βιβλίο που ανταλλάσσει για να το διαφυλάξει από κλοπή. Το ζητούμενο της βιβλιοθήκης είναι η ανταλλαγή: δίνεις ένα βιβλίο, παίρνεις ένα άλλο!

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτέλεσε ιδέα και πρωτοβουλία των αρχιτεκτόνων Ελευθέριου Αμπατζή και Ειρήνης- Αιμιλίας Ιωαννίδου. Στην υλοποίηση της ιδέας συνεργάστηκαν ο Δήμος Αθηναίων και το δίκτυο ΣυνΑθηνά, η κατασκευαστική εταιρεία Σκριμιζέας ΑΒΕΕ -που χορήγησε δωρεάν υλικά και υπηρεσίες- και ο εικαστικός Αντώνης Ντόνεφ.

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη θα ανήκει πλέον στο δυναμικό των βιβλιοθηκών -Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη & Βιβλιοθήκη Ιωάννειου Πνευματικού Κέντρου- του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.