«Η Θεσσαλονίκη τιμά τους Πόντιους πρόσφυγες» της Έφης Ρουμελιώτη«Η Θεσσαλονίκη τιμά τους Πόντιους πρόσφυγες»

Γράφει η Έφη Ρουμελιώτη

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε έκθεση για τους Πόντιους πρόσφυγες με τίτλο «Εγκατάσταση, κοινωνική πρόνοια και συλλογική οργάνωση των ποντίων προσφύγων. 90 χρόνια μετά… ». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο της κα. Άννας Θεοφυλάκτου τα οποία είχε παραχωρήσει το 2000 ως δωρεά στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Η δωρεά δεν έγινε τυχαία στο συγκεκριμένο δήμο καθώς η συλλέκτρια πιστεύει πως η Θεσσαλονίκη, ως γνήσια προσφυγομάνα, θα αξιοποιήσει με το καλύτερο τρόπο την πολύτιμη αυτή συλλογή.

Για πάνω από 30 χρόνια η Άννα Θεοφυλάκτου συνέλεγε εικόνες και αρχεία από τον Πόντο, την Καππαδοκία, τα παράλια της Μ. Ασίας, τη Γεωργία και την Αρμενία, φτάνοντας τις 10.000 φωτογραφίες. Μάλιστα, κάποιες από τις φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από την ίδια στα μέρη αυτά. Έχει δηλώσει πως ο λόγος ενασχόλησης της με τη συγκεκριμένη συλλογή είναι αφενός η ποντική καταγωγή της και αφετέρου η αγάπη της στη φωτογραφία.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 5 Νοεμβρίου του 2013. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα εκθέματα κατά τις ημέρες Δευτέρα – Παρασκευή, 9 το πρωί – 2 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα – 9 το βράδυ.