Σκόπια: Oμοιώματα του Μ. Αλεξάνδρου, Φιλίππου Β', Αριστοτέλη και Ιουστινιανού  στο Αρχαιολογικό ΜουσείοΣκόπια: Oμοιώματα του Μ. Αλεξάνδρου, Φιλίππου Β’, Αριστοτέλη και Ιουστινιανού  στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Γράφει η Έφη Ρουμελιώτη

Οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραγγείλει κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β’, του Αριστοτέλη και του Ιουστινιανού, που θα εκθέσουν στο νέο αρχαιολογικό μουσείο στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ. Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Αξιού .

Η διευθύντρια του μουσείου Βεσέλα Τσεστόεβα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα των Σκοπίων «Βέτσερ» (Vecer) δήλωσε ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχει φθάσει στα Σκόπια, από την Τουρκία, και θα εκτεθεί στο νέο μουσείο το «πολυαναμενόμενο» αντίγραφο της μαρμάρινης σαρκοφάγου της Σιδώνας (γνωστή ως Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου), η οποία φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης.

Τέλος, οι συλλογές του μουσείου θα εκτίθενται σε τρία επίπεδα, σε μία έκταση 6000 τετραγωνικών μέτρων. Τα κέρινα ομοιώματα των παραπάνω ιστορικών προσωπικοτήτων είναι μεταξύ των 15 που θα εκτεθούν στο μουσείο και θα τοποθετηθούν κατά χρονολογική σειρά, σύμφωνα με την εποχή κατά την οποία έζησαν.