Η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου»: Γνωριμία με τις Ελληνικές ΒιβλιοθήκεςΗ Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου»: Γνωριμία με τις Ελληνικές Βιβλιοθήκες

Του Γιώργου Σκάθαρου

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 1989 σαν Ν.Π.Δ.Δ.  και εντάσσεται στη Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας. Έχει στόχο της τη διάδοση της ανάγνωσης, τη δημιουργία μελλοντικών φίλων του βιβλίου, την αισθητική και κοινωνική διαπαιδαγώγηση, την ψυχαγωγία και το κέντρισμα της φαντασίας καθώς και την ανάπτυξη του ερευνητικού και κριτικού πνεύματος.

Από το 1989 μέχρι σήμερα λειτουργεί στον ίδιο χώρο (Δωρεά της Θεανώς Ζωγιοπούλου), έναν χώρο 450 τμ κατάλληλα διαμορφωμένο  έτσι ώστε να υπάρχουν δύο αναγνωστήρια, ένα ενηλίκων και ένα για παιδιά δημοτικού – νέους. Στο δεύτερο αναγνωστήριο (το παιδικό – νεανικό) υπάρχουν 8 υπολογιστές συνδεδεμένοι σε δίκτυο, σύνδεση με το Internet για άμεση και δωρεάν πρόσβαση στην διάθεση των νέων καθώς και 2 υπολογιστές για χρήση προγραμμάτων WIN-WORD (δακτυλογράφηση για χρήση των μαθητών- φοιτητών). Κατ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα για άμεση πρόσβαση των νέων σε τεχνολογία και πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν.  Πρόκειται για έναν χώρο συνάντησης και δημιουργικής έκφρασης των νέων, που φιλοξενεί παράλληλα και τις δραστηριότητες τους καθώς υπάρχει και μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα 40 ατόμων για την κάλυψη εκδηλώσεων. Στην συγκεκριμένη αίθουσα υπάρχει η δυνατότητα προβολής DVD, VIDEO, καθώς και η δυνατότητα ν΄ ακούσουν τη μουσική που θέλουν από CD κλπ.

Στη Βιβλιοθήκη σήμερα υπάρχουν 16.500 τόμοι: μία μεγάλη συλλογή παιδικών βιβλίων γύρω στις 5000, συλλογή ιστορικών βιβλίων γύρω στις 3500 χιλιάδες (Δωρεά Ιωάννη Αγγελίδη), μία συλλογή 1000 θεατρικών έργων (Δωρεά του Δημοτικού Περιφερειακού θεάτρου-Μακεδονικού Θεάτρου), βιβλία ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας για ενηλίκους, ψυχολογίας καθώς και βιβλία για μουσική, τέχνη, γενικές εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και παλιότερα τεύχη περιοδικών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα βιβλία -περίπου 12500 τίτλοι- είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένα στο πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ 5.6

Ώρες λειτουργίας της Δημοτικής βιβλιοθήκης: καθημερινά Δευτέρα ως και Σάββατο 9- 2 μ.μ. και απογεύματα Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 5.30- 8 μ.μ.

______________________________________

σσ Για την παρουσίαση χρησιμοποιήθηκε «υλικό» από τον δικτυακό τόπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Θ. Ζωγιοπούλου».