«Χωρίς βαρβάρους και τέρατα» της Βάνας Καρούζου – Γουργιώτη«Χωρίς βαρβάρους και τέρατα»

Γράφει η Βάνα Καρούζου – Γουργιώτη

Υπάρχει θυμός… Υπάρχει αγανάκτηση, ίσως και φόβος… Υπάρχει συσσωρευμένη οργή μέσα στις ψυχές της πλειοψηφίας των ανθρώπων και το άδικο πλέον ξεχειλίζει και πνίγει. Κανείς δεν ξέρει ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα, αν και το ψέμα το νιώθεις, το οσμίζεσαι στον αέρα που αναπνέεις.

Άλλαξαν οι συνήθειες στα σπίτια. Άλλαξαν οι διαθέσεις και οι συζητήσεις των ανθρώπων. Όσοι ακόμα έχουμε δουλειά, έστω κι εποχιακή, τείνουμε να γίνουμε ενοχικοί απέναντι σε εκατομμύρια άνεργους συνανθρώπους μας, αντί να αγωνιζόμαστε για το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην αξιοπρέπεια. Αναζητούμε έναν «πεφωτισμένο» να μας βγάλει από το τέλμα, να μας σηκώσει από τον πάτο. Έναν αρχηγό, κάποιον που θα είναι ο οδηγός. Που να τον ψάξουμε όμως; Κοιτάμε τριγύρω μας και ακούμε υποκριτικές δηλώσεις σε στημένα talk show με κακογυρισμένες σκηνές, με συλληφθέντες που καταπάτησαν τη δημοκρατία μας… λες και ήταν οι μόνοι. Τη δημοκρατία βέβαια που έχουμε στο μυαλό και στα όνειρά μας, όχι αυτή που ζούμε. Διάψευση και απογοήτευση παντού.

«Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία; Τι κάθονται οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούν;» Επίκαιρε Καβάφη! Νομοθέτησαν και έπραξαν οι Συγκλητικοί βγάζοντάς μας από μια πλήξη και όμως πάλι το άδικο εμπρός μας, πάλι η θλίψη, πάλι η οργή. Πολίτες όλοι χωρίς περιθώρια εξέλιξης και ανάπτυξης, απλά επιβίωσης. Κουραστική και πολυσύνθετη η κοινωνική μας συνύπαρξη. «Γιατί κι οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους; Γιατί δεν είναι πια άξιοι ούτε ικανοί, γιατί δεν πείθουν πια τα ψέματά τους. Γιατί γαντζώνονται στο συμφέρον τους, στο ιδίων όφελος και δεν εμπνέουν πια κανέναν… και ας λεν πως διώξαν τους βαρβάρους και τα τέρατα που κά-ποιοι πίστεψαν σαν λύση για τα προβλήματά τους.

Η διάψευση της προσδοκίας είναι πολύ ισχυρό συναίσθημα που πρέπει όλοι τους να το μετρήσουμε παρά πολύ σοβαρά. Που θα οδηγηθούμε αν συνεχιστεί για πολύ αυτό; Σε τι διεξόδους; Με ποιους; Όχι άλλη ανοχή στα «τέρατα» που πολλαπλασιάστηκαν με γοργούς ρυθμούς στη δημόσια ζωή μας τις τελευταίες δεκαετίες, σε αυτά που μας έλεγξαν, μας καθήλωσαν, μας κυβέρνησαν και μας εγκατέλειψαν στη τύχη μας – ο καθένας με τη δική του πια. Δεν θα τα συνηθίσουμε τα τέρατα Μάνο Χατζιδάκι, μη φοβάσαι. Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε και το όμορφο και το μεγάλο και το αληθινό, αυτό που δικαιούμαστε… Θα το πάρουμε πάλι πίσω με τη πίστη και τον αγώνα μας σαν κοινωνία και σαν έθνος.

 ___________________________________

Η Βάνα Καρούζου – Γουργιώτη

Ζει στην Αθήνα, είναι απόφοιτος της Ιταλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, έχει μεταπτυχιακό στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια ξένων γλωσσών στον ιδιωτικό τομέα.