«Ο Χορός των Ποιητών: Τάκης Μιχόπουλος» του Θανάση Πάνου. E-book με ελεύθερη διανομή«Ο Χορός των Ποιητών: Τάκης Μιχόπουλος»

E-book με ελεύθερη διανομή

Συγγραφέας: Θανάσης Πάνου

Επιμέλεια έκδοσης: Θανάσης Πάνου

Ο Δάσκαλος  – ποιητής Τάκης Μιχόπουλος , αναστάτωσε την εφηβεία μας, παραβίασε τους στατικούς νόμους της εκπαίδευσης, κατήργησε το συντηρητικό πρότυπο για τον καθηγητή και αυτά, μόνο και μόνο, για να αφουγκραστούμε , να αισθανθούμε , να οξύνουμε τις διανοητικές ικανότητες μας , αλλά και να εμπιστευτούμε δημιουργικά την διαίσθησή μας. Αν και μαθηματικός, μέσα από το μάθημα της έκθεσης, συνέδεσε την ποίηση με τον σφυγμό της ίδιας μας της  ύπαρξης.  Μας έδωσε ένα κλειδί παραπάνω για να ανοίξουμε και «άλλη πόρτα» , άλλο πέρασμα, προς την ουσία της υπάρχουσας γνώσης, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμά της, το άγνωστο.

***

O Tάκης Μιχόπουλος γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο και μένει μόνιμα εκεί. Σπούδασε μαθηματικά και άρχισε να γράφει ποίηση γύρω στα 1970. Όπως έχει παρατηρηθεί , ο λόγος του Τ.Μ μοιάζει να έρχεται απ’ ευθείας από την αρχαία Ελλάδα – με ένα τρόπο  χρησμικό – αμόλυντος από τα πλέγματα του δυτικού πολιτισμού. Σε όλο το έργο του διακρίνεται καθαρά η δυναμική αναζήτηση της υγείας.  Το ίδιο υγιές πρότυπο ήταν και η παιδαγωγική του μέθοδος που γαλούχησε γενιές ολόκληρες μαθητών που είχαν την τύχη να ζήσουν κοντά του.

Όταν ωρίμασε η ιδέα, περί αυτού του εγχειρήματος,  ένας φίλος μου και μαθητής του Τάκη Μιχόπουλου με ρώτησε  « είμαι περίεργος πως θα καταφέρεις να ξεδιπλώσεις το νήμα της Μιχοπουλικής ποίησης! Το εγχείρημα πιστεύω ότι είναι αρκετά δύσκολο. Είναι ποίηση της γης, χωμάτινη, αν τα κάνεις μούσκεμα, θα πνιγείς στην λάσπη!» (λες να κυριολεκτούσε;)

Συμφωνώ. Ένα όμως είναι βέβαιο. Το φόντο των σχολικών χρόνων είχε τρομακτική σημασία στην εκφραστική μας εξέλιξη. Έτσι, η απόπειρα αυτή, που στην αρχή αγκυλώνει,  στην συνέχεια σε μαλακώνει, με την ελαφρότητα  του χρόνου που επιβάλλει ο ειρμός των εφηβικών αναμνήσεων.

Κατεβάστε το βιβλίο:

Λήψη αρχείου

 

Άδειες: Με τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα, το έγο «Ο Χορός των Ποιητών: Τάκης Μιχόπουλος» διανέμεται ελεύθερα στο Διαδίκτυο σε μορφή ψηφιακού βιβλίου, από τον δικτυακό τόπο schooltime.gr,  με άδεια Creative Commons [Αναφορά Δημιουργού – Πηγής Προέλευσης – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα].

 

Δείτε ακόμη: «Κοινωνιολογικές Προσεγγίσεις» του Θανάση Πάνου

 

Ο Θανάσης Πάνου

Σπούδασε Οικονομία, Κοινωνιολογία – Εγκληματολογία και πραγματοποίησε ειδικές σπουδές εικαστικών τεχνών (εικόνα ήχος – κίνηση – λόγος), στο art & culture center for artistic development & culture με αντικείμενο έρευνας την λειτουργιά της καλλιτεχνικής φόρμας και τη μορφική της αντιστοιχία από το ένα είδος τέχνης στο άλλο. Έχει λάβει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις Ζωγραφικής – Video-Αrt, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει οργανώσει λογοτεχνικές εκδηλώσεις και δρώμενα πλαισιωμένα με μουσική και οπτικοποίηση ποιητικού λόγου.