«Οι άπειρες αποχρώσεις του πράσινου» της Μαρίας Αθανασίου«Οι άπειρες αποχρώσεις του πράσινου»

Γράφει η Μαρία Αθανασίου

Καλό μήνα φίλοι και φίλες του schooltime.gr! Μπορεί το φθινόπωρο επισήμως να μπήκε, αλλά βρίσκομαι ακόμη σε mood διακοπών (ελπίζω το ίδιο κι εσείς). Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα η σημερινή μου ανάρτηση να είναι πιο ταξιδιάρικη! Θα μεταφερθούμε λοιπόν στο όμορφο χωριό μου, την Παύλιανη Φθιώτιδος, και θα σας παρουσιάσω εν ολίγοις τις ομορφιές του!

Η Παύλιανη βρίσκεται στο όρος Οίτη στα σύνορα των νομών Φθιώτιδας – Φωκίδας. Σε υψόμετρο 1.050μ. περιβάλλεται από καταπράσινα έλατα και πυκνή βλάστηση. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό βρίσκονται ο Εθνικός Δρυμός Οίτης και τα μυθικά Πυρά του Ηρακλέους.

Οι δραστηριότητες για τους ταξιδιώτες ποικίλουν (και δεν αναφέρομαι μόνο στο φαγητό / ποτό, που οι προτάσεις είναι πολλές και ποιοτικές). Οι ορειβάτες της παρέας ανεβείτε στο θρόνο του Δία και απολαύστε τη μαγευτική θέα μέσα από ένα κατακόκκινο δωμάτιο (!). Αν δεν είστε τόσο fit, περπατήστε κατά μήκος της παραποτάμιας διαδρομής και χαλαρώστε ανάμεσα στη φύση. Το must του χωριού μας είναι το παρκάκι. Ύστερα από περπάτημα ενός τετάρτου ανάμεσα σε πανύψηλα δέντρα και δίπλα στο ποτάμι βγαίνετε σ’ένα ξέφωτο. Παίξτε river volley, κάντε κούνια, μπείτε στη βάρκα της Απάτης, κοιμηθείτε στις αιώρες. Αφού ανασυντάξετε τις δυνάμεις σας πίνοντας κάτι από το καφέ «Το Γούπατον», αναζητήστε τα Δεντρόσπιτα, το τραμπολίνο και το solarium/spa. Θα σας αποζημιώσουν! Βυθίστε τα πόδια σας στα παγωμένα νερά και ξανανιώστε! Οι μυημένοι μπορείτε να πλύνετε τις κουβέρτες και τα παπλώματά σας χωρίς κόπο στη ντριστίλα (ή νεροτριβή) όπως παλιά!

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στην πλατεία του χωριού με τα πελώρια πλατάνια!

Και η μαγεία δεν σταματά εδώ! Πάρτε το ποδήλατό σας και με τη φωτογραφική μηχανή ανά χείρας ανακαλύψτε μικρούς ανέγγιχτους θησαυρούς!

Αφιερωμένη η ανάρτησή μου στους λάτρεις των βουνών και του καθαρού αέρα! Το πράσινο των ελάτων μπορεί να αλλάζει ελαφρώς αποχρώσεις ανάλογα με τη φωτοσκίαση και την οπτική μας γωνία (ίσως προσθέτω εγώ και με τη διάθεσή μας). Εγώ τα λατρεύω. Εσείς ;

 

 Τα άρθρα της κ. Μαρίας Αθανασίου διατίθενται, πλην ειδικής αναφοράς, με άδεια Creative Commons (Αναφορά δημιουργού-ιστοχώρου δημοσίευσης-άδειας διανομής, παροχή ενεργού συνδέσμου στο αρχικό άρθρο, μη εμπορική χρήση, όχι παράγωγα έργα). Δείτε περισσότερα άρθρα στη στήλη μας «Miss Πόλι» με τη Μαρία Αθανασίου.

 

Η Μαρία Αθανασίου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Πραγματοποίησε το όνειρό της σπουδάζοντας κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά. Πνεύμα ανήσυχο διαρκώς ψάχνεται και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην επιστήμη της. Επιθυμία της είναι να αγαπήσουν τα παιδιά τα φιλολογικά μαθήματα, που μερικές φορές φαίνονται τόσο βαρετά, και ν’ αναδείξει τους μικρούς θησαυρούς της γλώσσας και της λογοτεχνίας μας.