«Αμαρτίες Γονέων.... Παιδεύουσι Τέκνα ...;» της Μαρίας Αθανασιάδου«Αμαρτίες Γονέων…. Παιδεύουσι Τέκνα …;»

Γράφει η Ψυχολόγος Μαρία Αθανασιάδου

Πόσο λάθος έχουμε κατά κοινή ομολογία μεταφράσει την συγκεκριμένη ρήση ; Οι παλαιότεροι χρησιμοποιούσαν την παραπάνω φράση, για να αποδώσουν την «Κληρονομικότητα στα Λάθη και στις Αστοχίες των Γονέων»….  κάτι που τονίζει το Μοιραίο και το «Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον» στη ζωή. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι έχει γίνει μία παρερμηνεία στο ρήμα «παιδεύουσι», γιατί η πραγματική του απόδοση είναι «εκπαιδεύω» και όχι «παιδεύω»!

Τα λάθη, λοιπόν, και οι αστοχίες των Γονέων μας …. καλό είναι να μας μαθαίνουν και για εμάς να λειτουργούν ως μεγάλο σχολείο. Αυτή η ρήση μας προτρέπει για πολλά πράγματα. Αρχικά, να κατανοήσουμε το παρελθόν μας και τις γενεές πίσω από εμάς. Ποια είναι τα πράγματα, που αποδεδειγμένα οδήγησαν τις οικογένειες σε “λάθος μονοπάτια”…; Που βρίσκεται η ευθύνη για όλα αυτά…; Γιατί οι πρόγονοι μας οδήγησαν τους εαυτούς τους στα συγκεκριμένα λάθη και τήρησαν την συγκεκριμένη στάση απέναντι στη ζωή …; Αφού καταλάβουμε και αποκτήσουμε πλήρη επίγνωση για τα παραπάνω, τότε είναι που πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας, εάν επιθυμούμε να ακολουθήσουμε τους ίδιους τρόπους ή να διαφοροποιηθούμε από αυτούς για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Εάν, για παράδειγμα, συνειδητοποιήσουμε ότι οι Γονείς μας δεν κατάφεραν να τελέσουν Γάμο μεταξύ τους μένοντας προσκολλημένοι στις πατρικές τους οικογένειες …. εμείς τι θα κάνουμε στο δικό μας “Προχώρημα” …; Θα κάνουμε το ίδιο ή θα μάθουμε τον τρόπο να αυτονομηθούμε ουσιαστικά κάνοντας τα βήματα με την σειρά …;

Τα λάθη έχουν γίνει, έχουν καταγραφεί στην Ιστορία της κάθε Οικογένειας … από εμάς τους ίδιους, όμως, εξαρτάται το πως θα τα αξιοποιήσουμε …!! Είναι που απλά θα τα βλέπουμε και θα συνηγορούμε με αυτά επαναλαμβάνοντας τα ίδια μοτίβα …; Ή θα πάρουμε υπεύθυνα την απόφαση να σπάσουμε τον “φαύλο κύκλο” και θα μπούμε να αλλάξουμε την προσωπική μας Ιστορία ακολουθώντας τον δικό μας δρόμο, αυτόν που θα μας αντιπροσωπεύει περισσότερο …;

 

Τα άρθρα της κ. Μαρίας Αθανασιάδου διατίθενται, πλην ειδικής αναφοράς, με άδεια Creative Commons (Αναφορά δημιουργού-ιστοχώρου δημοσίευσης-άδειας διανομής, παροχή ενεργού συνδέσμου στο αρχικό άρθρο, μη εμπορική χρήση, όχι παράγωγα έργα). Δείτε περισσότερα άρθρα της κ. Μαρίας Αθανασιάδου στη στήλη μας «Λόγια Ψυχής» της Μαρίας Αθανασιάδου.

 

Η Μαρία Αθανασιάδου

Γεννήθηκε το 1977 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην Συστημική Ψυχοθεραπεία – Θεραπεία Οικογένειας και Ζεύγους. Εργάζεται από το 2002 ως Ψυχολόγος και Επιστημονικά Υπεύθυνη σε δύο Συμβουλευτικά – Θεραπευτικά Κέντρα Ψυχοκοινωνικής Επανένταξης και Υποστήριξης Ψυχικά Ασθενών. Από το 2009 διατηρεί το Ιδιωτικό της Γραφείο ως Θεραπεύτρια στην περιοχή της Καλλιθέας – Αττικής.

Επικοινωνία: [email protected], Τηλ. 210-9570850, 6959473390