«Τραχίνιες» του Σοφοκλή, από το Εθνικό Θέατρο«Τραχίνιες» του Σοφοκλή, από το Εθνικό Θέατρο

(9 & 10 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου)

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο μετά την επιτυχημένη Άλκηστη και σκηνοθετεί έναν 26μελη θίασο σε μία από τις σπουδαιότερες τραγωδίες του Σοφοκλή που παρουσιάζεται για δεύτερη μόλις φορά στο Εθνικό Θέατρο – η πρώτη ήταν το 1970 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού.

Μια συγκλονιστική τραγωδία με θέμα το απόλυτο πάθος της Διηάνειρας για τον Ηρακλή και τις ακραίες συνέπειές του. Ένας κόσμος όπου ο έρωτας κινεί ορμητικά και ανεξέλεγκτα τις πράξεις των ηρώων, αλλά αναδεικνύεται δηλητηριώδης και καταστροφικός, καθώς η θεοί εκδικούνται και η γνώση δεν οδηγεί στο φως. Ένα έργο για τον τρόμο του ανθρώπου μπροστά σε ένα σύμπαν που προσπαθεί να δαμάσει αλλά αποδεικνύεται τελικά πως λίγο κατανοεί. Η Διηάνειρα, ερωτευμένη και απελπισμένη, θα προσπαθήσει να κερδίσει ξανά την αγάπη του Ηρακλή, με ένα ερωτικό φίλτρο από το αίμα του Κένταυρου Νέσσου – όμως στην προσπάθειά της να αποτρέψει το αναπόφευκτο θα προκαλέσει χωρίς να το θελήσει το θάνατο του αγαπημένου της.

Η ταυτότητα της παράστασης

Απόδοση – Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, Σκηνικά – κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος, Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Μιχελή.

Διανομή

(με σειρά εμφάνισης)

Διηάνειρα: Άννα Μάσχα, Τροφός: Φιλαρέτη Κομνηνού, Ύλλος: Θάνος Τοκάκης, Κορυφαία: Άννα Καλαϊτζίδου, Άγγελος, Γέρων: Κώστας Μπερικόπουλος, Λίχας: Γιώργος Χρυσοστόμου, Ιόλη: Ελένη Μπούκλη, Ηρακλής: Αργύρης Ξάφης

Χορός

Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Δάφνη Δαυίδ, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Ελίνα Μάλαμα, Ηρώ Μπέζου, Νάνσυ Μπούκλη, Ειρήνη Μπούνταλη, Σεβίλλη Παντελίδου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μαρίνα Σάττι, Καλλιόπη Σίμου, Αγγελική Τρομπούκη

Μουσικοί: Guido de Flaviis (Σαξόφωνα), Θοδωρής Βαζάκας (Κρουστά), Γιώργος Σκριβάνος (Φλάουτα)

Παραστάσεις

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 9 & 10 Αυγούστου

Αρχαίο Θέατρο Δίου, 18 Αυγούστου

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα, 24 Αυγούστου

Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου

Κηποθέατρο Παπάγου, 30 Αυγούστου

Θέατρο Βράχων, Βύρωνας, 2 Σεπτεμβρίου

Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας, 4 Σεπτεμβρίου

Ρωμαϊκό Ωδείο, Πάτρα, 8 Σεπτεμβρίου

Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη, 11 Σεπτεμβρίου

Ανοιχτό Θέατρο Άλσους, Ηλιούπολη, 13 Σεπτεμβρίου

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας