«203 λέξεις για τα ταξίδια» του Βασίλη Συμεωνίδη203 λέξεις για τα ταξίδια

Γράφει ο Βασίλης Συμεωνίδης

Σε άγνωστες πόλεις όπου η διαίσθηση σε οδηγεί να βρεις κατάλυμα, φαγητό, αξιοθέατα αλλά και τις όψεις της καθημερινότητας που κρύβονται στις γωνιές των κατοίκων, τόσο δίπλα και τόσο μακριά από τα τουριστικά βλέμματα. Σε δρόμους που χαράζουν άλλες πορείες πάνω σε ξένη γη, αγροτικούς ή επαρχιακούς όπου δε συναντάς τουριστικά λεωφορεία φορτωμένα με πλήθος φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες που απαθανατίζουν το ήδη ακίνητο.

Βρίσκεις την κίνηση, την αδρή ανάσα όσων ζουν εκεί. Μπερδεύεσαι μαζί τους, δεν ξεχωρίζεις. Η ματιά σου γίνεται σαν τη δική τους. Κάτι περισσότερο, κάτι διαφορετικό νιώθεις και καταλαβαίνεις. Ως το σημείο που προσπαθώντας να το αγγίξεις, χάνεται… Παραμένεις ένας ξένος ταξιδευτής. Ιερόσυλος που μολύνεις τον κόσμο τους, όσα δε θέλουν να φανερώσουν. Τις μυρωδιές της κουζίνας τους, τους μικροκαυγάδες, τις επιπλήξεις των παιδιών για μικροζημιές. Σοκάκια μεγαλουπόλεων που έχουν το δικό τους χρώμα, ξεθωριασμένο.

Σε λιμάνια πρωτοϊδωμένα, σε πόλεις που λάμψανε και τώρα σκουριάζουν δίπλα στη νέα ζωή, σε σταθμούς πολυσύχναστους, σε μονοπάτια δύσβατα όπου τίποτα δεν έχεις να δεις παρά πέτρα και αγκάθια.

Ταξίδια που όλο και δυσκολότερα σε γοητεύουν, γίνονται ματαιοδοξία «κατακτητική». Καταλαβαίνεις ότι τα νέα τοπία δεν είναι παρά καθρέφτες. Αντικριστοί με σένα πολλές φορές αναπαράγουν το είδωλό σου άπειρες φορές.

Γέφυρες που ενώνουν ηπείρους.

 

Τα άρθρα του κ. Βασίλη Συμεωνίδη διατίθενται, πλην ειδικής αναφοράς, με άδεια Creative Commons (Αναφορά δημιουργού-ιστοχώρου δημοσίευσης-άδειας διανομής, παροχή ενεργού συνδέσμου στο αρχικό άρθρο, μη εμπορική χρήση, όχι παράγωγα έργα). Δείτε περισσότερα άρθρα του κ. Βασίλη Συμεωνίδη στη στήλη μας «Με λίγες λέξεις» του Βασίλη Συμεωνίδη.

 

Ο Βασίλης Συμεωνίδης

Ζει στη Δράμα και δουλεύει στη δημόσια μέση εκπαίδευση. Συχνάζει συστηματικά στο προσωπικό σάιτ simeonidis.mysch.gr όπου και κοινοποιεί το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιεί στη διδασκαλία. Βέβαια τριγυρνά κουβεντιάζοντας και σε άλλα μονοπάτια του Ίντερνετ.