Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση: Ιστορία - Τομείς δραστηριότηταςΕλληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση: Ιστορία – Τομείς δραστηριότητας

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.) ήταν(;) ο δημόσιος φορέας δικτύων εκπομπών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ελλάδα. Η επωνυμία της ήταν(;) «Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.» (ανώνυμη εταιρεία) και άνηκε εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο. Οι κύριες υπηρεσίες της Ε.Ρ.Τ ήταν η εκπομπή τριών τηλεοπτικών σταθμών και 28 ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) το 1950, μάλιστα είναι το πρώτο μέλος της.

Η ΕΡΤ ήταν(;) διάδοχη του πρώην ΕΙΡ και μετέπειτα (με την προσθήκη της τηλεόρασης) ΕΙΡΤ (Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως). Το νομικό καθεστώς της άλλαξε το 1976, όταν από ίδρυμα μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία. Το 1982 συγχωνεύτηκε με την ΥΕΝΕΔ σ’ έναν ενιαίο φορέα της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οι περισσότερες υπηρεσίες της Ε.Ρ.Τ. στεγάζονταν στο λεγόμενο «Ραδιομέγαρο», που οικοδομήθηκε το 1968-1969, και το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μεσογείων, στην Αγία Παρασκευή Αττικής.

Τομείς δραστηριότητας

Ραδιοφωνία

Στον ραδιοφωνικό τομέα, η Ε.Ρ.Τ. είχε υπο τον πλήρη έλεγχό της τους ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας:

α) Πρώτο Πρόγραμμα, (πρώην ΝΕΤ FM),

β) Δεύτερο Πρόγραμμα,

γ) Τρίτο Πρόγραμμα,

δ) ΕΡΑ Σπορ,

ε) δυο τοπικούς σταθμούς στην Κεντρική Ελλάδα Kosmos 93,6, και Φιλία,

στ) τους περιφερειακούς σταθμούς 102 FM (Θεσσαλονίκη), 95,8 FM (Θεσσαλονίκη), Τρίτο Πρόγραμμα ΡΣ Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη),

ζ) τους 17 περιφερειακούς ραδιοσταθμούς: (Κέρκυρας, Πάτρας, Β. Αιγαίου, Ηρακλείου, Χανίων, Κομοτηνής, Καβάλας, Σερρών, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Βόλου, Λάρισας, Τρίπολης, Καλαμάτας, Πύργου, Ορεστιάδας, Ζακύνθου και Ν. Αιγαίου.

η) Και τέλος έναν διεθνή ραδιοφωνικό σταθμό, την ΕΡΑ5, γνωστότερο ως Η Φωνή της Ελλάδας, που μαζί με το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΣ Μακεδονίας εξέπεμπαν στα βραχέα με παγκόσμια εμβέλεια.

Τηλεόραση

Η Ε.Ρ.Τ. Ψηφιακή εκπέμπει από τον Μάρτιο του 2006.

Η Ε.Ρ.Τ είχε τρεις εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, την ΕΤ1 και τη ΝΕΤ που εξέπεμπαν από την Αθήνα και την ΕΤ3 που εξέπεμπε από τη Θεσσαλονίκη. Εξέπεμπε σε άλλες χώρες δορυφορικά μέσω του ΕRT-World (Ert Sat). Στις 20 Μαρτίου 2006 η Ε.Ρ.Τ. είχε θέσει σε λειτουργία ελεύθερο πρόγραμμα Ψηφιακής τηλεόρασης με τον τίτλο Ε.Ρ.Τ. Ψηφιακή. Στο πλαίσιο της ψηφιακής αυτής τηλεόρασης είχαν ξεκινήσει να εκπέμπουν τα κανάλια Σπορ+, Πρίσμα+ και Σινέ+. Τα κανάλια είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι έχουν ψηφιακό δέκτη, χωρίς συνδρομή. Τα ψηφιακά κανάλια της Ε.Ρ.Τ. εξέπεμπαν μέχρι το Μάρτιο του 2012. Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2010 εξέπεμπαν ψηφιακά και οι εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3) με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG2 και από τον Απρίλιο του 2011 με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4.

Από τις 27 Απριλίου 2011, η ΕΡΤ εξέπεμπε πιλοτικά το πρώτο κανάλι υψηλής ευκρίνειας, το ERT HD και αυτό με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4. Αυτό το κανάλι, όμως, δεν είχε εικοσιτετράωρο πρόγραμμα και εξέπεμπε μόνο όταν υπήρχαν διαθέσιμες εκπομπές σε υψηλή ευκρίνεια high definition. Όταν το κανάλι αυτό βρισκόταν εκτός λειτουργίας εξέπεμπαν οι παλιές έγχρωμες μπάρες ή το λογότυπο Ε.Ρ.Τ. HD.

Επίσης η ΕΡΤ ήταν υπεύθυνη για την αναμετάδοση ξένων δορυφορικών καναλιών επιλεκτικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ μετά από σύμβαση και ειδική νομοθετική ρύθμιση η ΕΡΤ διέθετε συχνότητες για τη Nova (Novacinema/Novasports) (πρώην Filmnet/Supersport) και τη Βουλή Τηλεόραση.

Δορυφορικό Πρόγραμμα

Η ERT-World (ΕRT Sat) ήταν η υπεύθυνη για την παραγωγή και διάθεση ελληνικού τηλεοπτικού προγράμματος στο εξωτερικό. Μέσω δορυφόρων το σήμα της έφτανε σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ σε ορισμένες περιοχές (ΗΠΑ, Αυστραλία) διατίθετο και επίγεια μέσω συνδρομητικού καλωδιακού δικτύου. Το πρόγραμμά της περιελάμβανε εκπομπές από τα κρατικά κανάλια, των οποίων τα δικαιώματα διατίθεντο για παγκόσμια μετάδοση, μεταξύ των οποίων σίριαλ, δελτία ειδήσεων και εκπαιδευτικές παραγωγές. Μέσα στα σχέδια ήταν η διευθέτηση διαφορετικού προγράμματος για καθεμιά από τις περιοχές που έφτανε το σήμα της, προσαρμοσμένη στη διαφορά ώρας.

Άλλοι τομείς

Εκδόσεις: Ραδιοτηλεόραση

Μουσική: μουσικά σύνολα με τρεις ορχήστρες και μία χορωδία καθώς και η ορχήστρα της ΕΤ3, Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, Eurovision

Μουσείο – Αρχείο

______________________________________________

Ώς δημόσιος φορέας ενημέρωσης, η Ε.Ρ.Τ., όφειλε να εκπέμπει πανελλαδικά, να έχει δορυφορικό πρόγραμμα σε άλλες ηπείρους με στόχο την ενημέρωση του απόδημου ελληνισμού, να μεταδίδει τα όσα γίνονται στην Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην αμερόληπτη παρουσίαση των θέσεων όλων των πολιτικών κομμάτων και στην παρουσίαση «θεμάτων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, παραγωγικές τάξεις, κοινωνικούς φορείς κ.ο.κ.».

Στις 11 Ιουνίου 2013, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ανακοινώθηκε πως τα μεσάνυχτα της ιδίας μέρας, η ΕΡΤ οδηγείται, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε οριστικό κλείσιμο και σε απόλυση περίπου 2.656 εργαζομένων. Σύμφωνα με δηλώσεις του, η ΕΡΤ οδηγείται σε κλείσιμο και ύστερα από λίγο καιρό θα ξανανοίξει αναδιαρθρωμένη και με προσωπικό κάτω των 1000 ατόμων.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 12ης Ιουνίου διεκόπη η εκπομπή σήματος από τις ραδιοτηλεοπτικές κεραίες σε όλη την Ελλάδα. Το αναλογικό σήμα διεκόπη τις 22:54, το ψηφιακό στις 23:12 και το ραδιοφωνικό στις 23:22. Μαζί διεκόπη το σήμα και άλλων καναλιών που χρησιμοποιούσαν τους ίδιους αναμεταδότες. Μετά την 01:00 το πρόγραμμα της ΕΡΤ μεταδιδόταν μέσω του 902.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα, με πολίτες να συγκεντρώνονται έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ σε ένδειξη αλληλεγγύης όλο το βράδυ, ενώ η ΕΣΗΕΑ, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κατήλθαν σε 24ωρη απεργία.

Πηγή: Βικιπαιδεια

Άδεια διανομής: Creative Commons Attribution/Share-Alike License