«Ο Συμβολαιογράφος» με την Ηρώ Μανέ. Γράφει η Μαρία Αθανασίου«Ο Συμβολαιογράφος» με την Υρώ Μανέ

Γράφει η Μαρία Αθανασίου

Επιτέλους αγαπητοί μου αναγνώστες! Κατάφερα να πάω θέατρο φέτος και να δω μία ξεχωριστή παράσταση, το μονόπρακτο ”Ο Συμβολαιογράφος» με την Υρώ Μανέ. Την είχα συνδέσει με το ρόλο της Φλώρας στα αγαπημένα μου «Εγκλήματα» και με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα ότι είναι εξίσου εξαιρετική και ταλαντούχα και σε δραματικούς ρόλους. Για την ακρίβεια η παράσταση κινείται ανάμεσα στην κωμωδία και στο δράμα. Οι μεγάλες αλήθειες, άλλωστε, λέγονται όταν γελάμε!

Η ηρωίδα μας, η Ερασμία, είναι μία τυπική γυναίκα της ελληνικής επαρχίας, που δε χάρηκε τίποτα στη ζωή της. Ο άνδρας της πέθανε νέος και ανέλαβε τη διαχείριση του περιπτέρου τους, για να μεγαλώσει τη μοναχοκόρη της, Ματούλα. Ούτε η ζωή της τελευταίας θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Κουβαλά τη ρετσινιά της «μεταχειρισμένης» ,όπως και η μητέρα της. Ο άντρας της παρέας είναι ο Αργύρης ο κοντός, ο λόγος του οποίου είναι συμβόλαιο (εξού και ο τίτλος της παράστασης).Κάπου εδώ έρχονται και τα κολοκυθάκια! Νόστιμα και πικρά συνάμα! Τα υπόλοιπα επί σκηνής! Το έργο αναπλάθει μία ολόκληρη εποχή, τα ήθη και τις νοοτροπίες των ανθρώπων και φωτίζει τις πιο απόκρυφες επιθυμίες τους, τα όνειρα και τις συνεχείς διαψεύσεις τους μέσα από διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις. Στο επίκεντρο πάντα η γυναίκα, το αδύναμο φύλο, που υπομένει στωικά τη μοίρα της.

Αξίζει να δείτε την παράσταση! Μία κατάθεση ψυχής από την πρωταγωνίστρια! Το θέατρο, άλλωστε, έχει βαθύτατα παιδευτικό ρόλο. Μας εξευγενίζει και μας λυτρώνει! Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, που το τιμούσαν με την παρουσία τους και είχαν καθιερώσει τα θεωρικά ειδικά για οικονομικά ασθενέστερους. Μέχρι την επόμενη ανάρτησή μου να περνάτε όμορφα και δημιουργικά τον χρόνο σας!

 

 Τα άρθρα της κ. Μαρίας Αθανασίου διατίθενται, πλην ειδικής αναφοράς, με άδεια Creative Commons (Αναφορά δημιουργού-ιστοχώρου δημοσίευσης-άδειας διανομής, παροχή ενεργού συνδέσμου στο αρχικό άρθρο, μη εμπορική χρήση, όχι παράγωγα έργα). Δείτε περισσότερα άρθρα στη στήλη μας «Miss Πόλι» με τη Μαρία Αθανασίου.

 

Η Μαρία Αθανασίου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Πραγματοποίησε το όνειρό της σπουδάζοντας κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά. Πνεύμα ανήσυχο διαρκώς ψάχνεται και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην επιστήμη της. Επιθυμία της είναι να αγαπήσουν τα παιδιά τα φιλολογικά μαθήματα, που μερικές φορές φαίνονται τόσο βαρετά, και ν’ αναδείξει τους μικρούς θησαυρούς της γλώσσας και της λογοτεχνίας μας.