Ο συντελεστής παραγωγής «Εργασία». Γράφει ο Γρηγόρης ΣκάθαροςΟ συντελεστής παραγωγής «Εργασία»

Γράφει ο Γρηγόρης Σκάθαρος

Οι ετήσιες αποδοχές του Μέσι αγγίζουν τα 40 εκ. ευρώ, κερδίζει σε ένα χρόνο περισσότερα απ’ ότι 1000 εργάτες θα κερδίσουν σε όλη τους τη ζωή. Ο ειδικευμένος εργάτης στην Ελλάδα αμείβεται πολύ περισσότερο από τον αντίστοιχο στην Κίνα. Οι φοιτητές των οικονομικών προσδοκούν σε καλύτερες μελλοντικές αμοιβές από τους αντίστοιχους στην φιλολογία. Το τελευταίο διάστημα οι πολίτες που επιθυμούν να εργαστούν δύσκολα βρίσκουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Σε κάθε περίπτωση η απάντηση εξαρτάται από την προσφορά και ζήτηση του συγκεκριμένου τύπου εργασίας. Ο όρος εργασία περιλαμβάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια εξειδικευμένη και μη για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών καθώς και για την μεταφορά και το εμπόριό τους κ.α. Όσοι επιθυμούν και μπορούν να εργαστούν αποτελούν το εργατικό δυναμικό. Η παροχή της εργασίας αμείβεται και μπορεί να έχει την μορφή μισθού, ημερομισθίου, ωρομισθίου, ποσοστού επί των πωλήσεων κ.α. Η εργασία είναι πρωτογενής συντελεστής παραγωγής. Χωρίς την εργασία τίποτα δεν μπορεί να παραχθεί αφού ακόμα και τα αυτοφυή προϊόντα χρειάζεται να συλλεχθούν.

Η προσφορά εργασίας σε μια οικονομία είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως το σύνολο των διαθέσιμων ανθρώπων που προτίθενται να εργαστούν, η ηλικιακή σύνθεση του εργατικού δυναμικού, το μορφωτικό του επίπεδο, ο αριθμός των ωρών εργασίας. Η προσφορά εργασίας και η σχέση της με την αμοιβή δεν είναι απλή. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται λογικό ότι όσο αυξάνουν οι μισθοί η προσφορά εργασίας πρέπει να αυξάνεται. Ωστόσο όμως δεν συμβαίνει αυτό, αφού η αύξηση του μισθού και κατ’ επέκτασιν του βιοτικού επιπέδου δημιουργεί στα άτομα την ανάγκη να εκτιμήσουν περισσότερο τον ελεύθερο χρόνο απ’ ότι το επιπλέον εισόδημα. Άρα όταν το εισόδημα θα υπερβεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο, η προσφερόμενη εργασία θα μειωθεί. Αξίζει να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι μια αύξηση του μισθού θα οδηγήσει βραχυχρόνια σε μια αύξηση της τιμής του προϊόντος που παράγεται ( όταν μιλάμε για επιχειρήσεις). Αυτό συμβαίνει γιατί η μεταβολή της τιμής ενός συντελεστή παραγωγής ( εδώ της εργασίας) μεταβάλλει το οριακό κόστος παραγωγής του προϊόντος και αλλάζει το ύψος στο οποίο μεγιστοποιούνται τα κέρδη.

Η προσφορά και η ζήτηση της εργασίας καθώς και η ανεργία είναι ένα μεγάλο κομμάτι της μακροοικονομίας και σαφώς δεν μπορεί να καλυφθεί στα στενά όρια του σημειώματος αυτού, θα επανέλθουμε αργότερα όταν θα μιλήσουμε για την ανεργία και την δομή της καθώς και όταν θα αναλύσουμε περισσότερο τις αγορές

 

Τα άρθρα του κ. Γρηγόρη Σκάθαρου διατίθενται, πλην ειδικής αναφοράς, με άδεια Creative Commons (Αναφορά δημιουργού-ιστοχώρου δημοσίευσης-άδειας διανομής, παροχή ενεργού συνδέσμου στο αρχικό άρθρο, μη εμπορική χρήση, όχι παράγωγα έργα). Δείτε περισσότερα άρθρα του κ. Γρηγόρη Σκάθαρου στη στήλη μας: «Μαθήματα Οικονομίας…» του Γρηγόρη Σκάθαρου.

 

Ο Γρηγόρης Σκάθαρος

Είναι Οικονομολόγος, απόφοιτος του τμήματος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.