Η Κυριακή των Βαΐων: Εορτασμός, έθιμα, τελετουργία, υμνολογίαΗ Κυριακή των Βαΐων: Εορτασμός, έθιμα, τελετουργία, υμνολογία

Συμφωνα ΜΕ ΤΟ Χριστιανικό Εορτολόγιο καθιερώθηκε ΝΑ ονομάζεται Κυριακή Των Βαΐων , ή Κυριακή του Λαζάρου, ή Κυριακή Βαϊοφόρος, η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης.

ΑΠΟ ΤΗΝ Κυριακή Των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά Η. λεγόμενη Μεγάλη ΕΒΔΟΜΑΔΑ σταθεροποιημένης αλόης ΕΒΔΟΜΑΔΑ Των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου ».

Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού η εορτή της ανάμνησης αυτής τελούταν μαζί με την ανάσταση του Λαζάρου που αργότερα η δεύτερη μετατέθηκε κατά μία ημέρα πριν το λεγόμενο Σάββατο του Λαζάρου […]

Κατεβάστε το άρθρο σε ψηφιακό αρχείο:

Λήψη Αρχείου

 

*Το e-book δημιουργήθηκε με υλικό από τη wikipedia και διανέμεται δωρεάν με άδεια creative commons (οι πηγές και η άδεια διανομής περιγράφονται στο βιβλίο).