«15o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης» «15o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης»

Γράφει η Μαρία Αθανασίου

Καλό μήνα φίλοι μου έστω και πάλι καθυστερημένα!Χτες παρακολούθησα 4 διαμαντάκια από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που έχει έρθει στην πόλη μου και είμαι πανέτοιμη να μοιραστώ τις εντυπώσεις μου μαζί σας!Έχουμε ανάγκη το ντοκιμαντέρ, γιατί μέσα από προσωπικές ιστορίες και διάφορες εικόνες εγείρει προβληματισμούς και μας βοηθά να δούμε αλήθειες που συχνά μας διαφεύγουν.

Το πρώτο στη σειρά ντοκιμαντέρ, το Celtman, έχει ως θέμα του τον αγώνα τριάθλου που διεξάγεται στη Σκωτία. Όμορφα τοπία σε συνδυασμό με αθλητικές ψυχές που υπερβαίνουν τα όριά τους. Στο “Μία τυχαία Συνάντηση” ένας Αρμένιος μετανάστης, που καθαρίζει πολυκατοικίες, μιλά για τη ζωή του. Μάθημα αισιοδοξίας,αγωνιστικότητας και σεμνότητας! Τελικά οι μεγάλες αλήθειες λέγονται από απλούς καθημερινούς ανθρώπους! Ο γνωστός Γιώργος Γεωργίου μαζί με 6 φανατικούς ακροατές του είναι τα κεντρικά πρόσωπα στο “Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους- Έξω από τα δόντια”. Μπορεί μία αθλητική εκπομπή να αποτλεί μία μορφή επικοινωνίας, ίσως και ψυχοθεραπείας ; Η απάντηση δια στόματος των ακροατών του είναι ναι! Τέλος, η ιστορία του ελληνικού ροκ στο “Welcome to the show- Η μουσική κληρονομιά του Παύλου Σιδηρόπουλου”.Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο ίνδαλμα της ροκ! Δυστυχώς έκλειναν τα βλέφαρά μου και δεν μπόρεσα να δω τη “Στάχτη” με θέμα τα γεωλογικά φαινόμενα στην Ισλανδία και τον αγώνα των αγροτών της περιοχής. Ευκαιρία να τη δείτε εσείς και να μου γράψετε τις εντυπώσεις σας!

Σηκωθείτε λοιπόν από τους καναπέδες σας και ψάξτε για τις περιφερειακές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην πόλη σας!Πραγματικά αξίζει!Το ντοκιμαντέρ είναι ένα παράθυρο στον κόσμο!Και επειδή ζούμε σε χαλεπούς καιρούς, η είσοδος είναι ελεύθερη!Τι καλύτερο από μια βραδιά ντοκιμαντέρ και μια βόλτα μετά τώρα που έχει φτιάξει ο καιρός!

Κλείνω τη σημερινή μου ανάρτηση με μια ατάκα του ανεπανάληπτου Γεωργίου : “Δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, αλλά νικητές και ηττημένοι. Εσύ διαλέγεις που θα είσαι.”

 

 Τα άρθρα της κ. Μαρίας Αθανασίου διατίθενται, πλην ειδικής αναφοράς, με άδεια Creative Commons (Αναφορά δημιουργού-ιστοχώρου δημοσίευσης-άδειας διανομής, παροχή ενεργού συνδέσμου στο αρχικό άρθρο, μη εμπορική χρήση, όχι παράγωγα έργα). Δείτε περισσότερα άρθρα στη στήλη μας «Miss Πόλι» με τη Μαρία Αθανασίου.

 

Η Μαρία Αθανασίου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Πραγματοποίησε το όνειρό της σπουδάζοντας κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά. Πνεύμα ανήσυχο διαρκώς ψάχνεται και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην επιστήμη της. Επιθυμία της είναι να αγαπήσουν τα παιδιά τα φιλολογικά μαθήματα, που μερικές φορές φαίνονται τόσο βαρετά, και ν’ αναδείξει τους μικρούς θησαυρούς της γλώσσας και της λογοτεχνίας μας.