«399 leksis gia ti ntropi ke ti hara tis grafis» του Βασίλη Συμεωνίδη«399 leksis gia ti ntropi ke ti hara tis grafis»

Γράφει ο Βασίλης Συμεωνίδης

Παλιότερα συνήθιζα να συζητώ στο Ίντερνετ για γλωσσικά ζητήματα· ένα από αυτά αφορούσε τα ζητήματα της γραφής. Αυτό που με εντυπωσίαζε ήταν ότι ο μέσος εγγράμματος ταύτιζε τη γραφή με τη γλώσσα και «αδυνατούσε» να αντιληφθεί ότι είναι άλλο πράγμα ο ήχος και άλλο η εικόνα που τον αποδίδει. Αυτή η ψυχολογική και ιδεολογική διαμόρφωση της σκέψης εμπόδιζε τις συζητήσεις…

Τελικά κατέληξα να συντάξω ένα σύντομο κείμενο που διαβάζεται χωρίς προϋποθέσεις με θέμα τη γραφή της γλώσσας και με τίτλο «KAI ellinika ΚΑΙ ελληνικά ΚΑΙ όπως αλλιώς συνεννοούμαστε». Το δημοσίευσα σε μπλογκ και στο προσωπικό μου σάιτ γραμμένο ποικιλοτρόπως (εδώ). Εκεί χρησιμοποίησα και ανέφερα την υπηρεσία All Greek to me! που προσφέρει το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου

Το κείμενο αυτό έμελλε να μου δώσει μεγάλη «διαδικτυακή» χαρά. Ακολουθεί η αιτία της, πρόκειται για μέιλ που πήρα εξαιτίας του:

Από: N* K* n*.k*@*.*

Θέμα: KAI ellinika ΚΑΙ ελληνικά ΚΑΙ όπως αλλιώς συνεννοούμαστε

Προς: [email protected]

Ημερομηνία: Τρίτη, 19 Μάιος 20__, 8:31

Kali mera sas Vasili!

Ithela na sas evharistiso ya to arthro peri tis grafis tis Elinikis mas glossas. Ime Ellino-Pontiakis katagogis (apo tin mitera mu). Par olon pu den ezisa pote stin Ellada kai den ematha orthografia ta Ellinika ine i proti ke mitriki mu glossa. Tus ellinikous haraktires tous gnorizo ke diabazo aptesta (na’ne kala ta klasika) alla opos ipa den ematha pote orthografia. Y’avton ton logo (ntrepomouna kai pisteva oti fonitika me latinika stihia ine protimotera) kai argotera logo tis psifiakis tehnologias stis arhes tis apo panta egrafa etsi.

To arthro sas mou pire tin ntropi kai mou edose hara. Euharisto.

N* K*

P.S. To http://speech.ilsp.gr/greeklish/greeklishdemo.asp ine ena fantastiko ergalio pou oli mou tin zoi epsahna 🙂 It’s all Greeklish to ME.

Ζήτησα από το Ν*Κ* να χρησιμοποιήσω το κείμενο του μέιλ. Μου το επέτρεψε ζητώντας μόνο να μην αποκαλύψω την ταυτότητά του. Είναι πρόσωπο ευρύτατης μόρφωσης και γνωστό στο χώρο του. Φυσικά σέβομαι την επιθυμία του και τον ευχαριστώ για την άδεια να χρησιμοποιήσω ένα προσωπικό μήνυμα.

Σκέφτομαι, αν ένας χρήστης της ελληνικής, όπως ο Ν*Κ* νιώθει ntropi για την ορθογραφία/ «ανορθογραφία» του, σε ποια κατάσταση μειονεξίας, διαχωρισμού και αποκλεισμού από τη γραπτή έκφραση βρίσκεται η πλειονότητα των «ανορθόγραφων»;

Αν το κείμενό μου είχε τη δύναμη να «πάρει τη ντροπή και να δώσει τη χαρά», τότε έλεγε κάτι… Το μέιλ που δέχτηκα τελειώνει με τη λέξη Euharisto. Νιώθω την ανάγκη να του πω ότι και εγώ τον ευχαριστώ ή μάλλον… ton efharisto! 

 

Τα άρθρα του κ. Βασίλη Συμεωνίδη διατίθενται, πλην ειδικής αναφοράς, με άδεια Creative Commons (Αναφορά δημιουργού-ιστοχώρου δημοσίευσης-άδειας διανομής, παροχή ενεργού συνδέσμου στο αρχικό άρθρο, μη εμπορική χρήση, όχι παράγωγα έργα). Δείτε περισσότερα άρθρα του κ. Βασίλη Συμεωνίδη στη στήλη μας «Με λίγες λέξεις» του Βασίλη Συμεωνίδη.

 

Ο Βασίλης Συμεωνίδης

Ζει στη Δράμα και δουλεύει στη δημόσια μέση εκπαίδευση. Συχνάζει συστηματικά στο προσωπικό σάιτ simeonidis.mysch.gr όπου και κοινοποιεί το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιεί στη διδασκαλία. Βέβαια τριγυρνά κουβεντιάζοντας και σε άλλα μονοπάτια του Ίντερνετ.