Νεοελληνική Γλώσσα Α' Γυμνασίου: ΔιαγώνισμαΔιαγώνισμα, Νεοελληνική Γλώσσα Α’ Γυμνασίου

Ενότητες 1η – 2η

Ο κύριος Πράσινος διάβαζε την εφημερίδα του απολαμβάνοντας τον αρωματικό καφέ του. Τελείωνε το αφιέρωμα στην Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος και τα στοιχεία του έφεραν τρόμο και δυσάρεστες σκέψεις. «οι πολυεθνικές φταίνε για όλα!» μουρμούρισε. «Έχουν τις κυβερνήσεις του χεριού τους και κάνουν ό,τι θέλουν. Μωρέ, το χρήμα κυβερνά!» Πήρε μια βαθιά ανάσα, ήπιε μια γουλιά καφέ και συνέχισε το διάβασμα.

Το φλιτζάνι του καφέ που έπινε ο κύριος Πράσινος έχει να μας πει τη δικιά του ιστορία για την ημέρα του περιβάλλοντος. Ξεκινά από τη συλλογή των κόκκων του καφέ στην Κολομβία. Εκεί πριν τρεις γενιές κόπηκαν τα πρώτα δάση για να στηθούν οι πρώτες φυτείες καφέ. Ο κύριος Πράσινος με δύο φλιτζάνια καφέ που πίνει την ημέρα καταναλώνει το χρόνο περίπου την ετήσια απόδοση 18 δέντρων καφέ.

Για να μεγαλώσουν αυτά τα δέντρα χρειάστηκαν πολλοί ψεκασμοί με εντομοκτόνα, τα οποία παρήχθησαν στην κοιλάδα του Ρήνου στη Γερμανία. Τα απόβλητα αυτών των εργοστασίων έχουν ρυπάνει το ποτάμι κι έχουν υποβαθμίσει την πανίδα και τη χλωρίδα.

Στην Κολομβία πάλι ένα ποσοστό από τα εντομοκτόνα παρασύρθηκε από τον αέρα και κατέληξε στα πνευμόνια των αγροτών. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων ξεπλύθηκαν από τις βροχές και κατέληξαν στα κοντινά ποτάμια.

Ο καφές μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, ξεφορτώθηκε και καβουρδίστηκε σε υψηλή θερμοκρασία. Το καβούρδισμα του καφέ έγινε με το κάψιμο πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας. Η διύλιση αυτού του πετρελαίου έγινε σε ένα διυλιστήριο γνωστής πετρελαϊκής εταιρίας (απ’ αυτήν που φουλάρει βενζίνη ο Κ. Πράσινος). Οι περίοικοι του διυλιστηρίου διαμαρτύρονται συχνά για τη ρύπανση που προκαλεί και ισχυρίζονται πως οι αναθυμιάσεις ευθύνονται για τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή.

Από το Λονδίνο έφτασε στον Πειραιά. Φορτώθηκε σ’ ένα φορτηγό για να μεταφερθεί στο σούπερ μάρκετ που ψωνίζει ο κ. Πράσινος. Το φορτηγό καίει πετρέλαιο με προέλευση το Κουβέιτ. Το φορτηγό κόλλησε στα φανάρια της Κατεχάκη και από το μαρσάρισμα μαύρισε ο τόπος. Εκείνη την ημέρα η Greenpeace με ανακοίνωσή της εξηγούσε πως τα επίπεδα των καρκινογόνων μικροσωματιδίων είναι εξαιρετικά υψηλά στην Αθήνα και πως τα σωματίδια αυτά προέρχονται κυρίως από την καύση του ντίζελ.

Ένα καταναλωτικό παραμύθι, Πικρός καφές για το περιβάλλον, www.greenpeace.gr

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

1. Ο καφές μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, ξεφορτώθηκε και καβουρδίστηκε σε υψηλή θερμοκρασία. Το καβούρδισμα του καφέ έγινε με το κάψιμο πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας. Η διύλιση αυτού του πετρελαίου έγινε σε ένα διυλιστήριο γνωστής πετρελαϊκής εταιρίας (απ’ αυτήν που φουλάρει βενζίνη ο Κ. Πράσινος). Οι περίοικοι του διυλιστηρίου διαμαρτύρονται συχνά για τη ρύπανση που προκαλεί και ισχυρίζονται πως οι αναθυμιάσεις ευθύνονται για τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή.

Στην παραπάνω παράγραφο να εντοπίσετε τα μέρη που την αποτελούν.

4 μονάδες

2. Να σημειώσετε τη σωστή απάντηση. Σε ένα από τα παραδείγματα αντιστοιχούν δύο επιλογές.

  • Μωρέ το χρήμα κυβερνά! Είναι πρόταση: ερωτηματική, προστακτική , επιφωνηματική
  • Ο κύριος Πράσινος με δύο φλιτζάνια καφέ που πίνει την ημέρα καταναλώνει το χρόνο περίπου την ετήσια απόδοση 18 δέντρων καφέ. Είναι πρόταση: προστακτική, αποφαντική, αρνητική
  • Από το Λονδίνο έφτασε στον Πειραιά. Είναι πρόταση: επαυξημένη, απλή, ελλειπτική
  • Το φορτηγό καίει πετρέλαιο με προέλευση το Κουβέιτ. Η πρόταση είναι: επαυξημένη, απλή, ελλειπτική
  • Ο κύριος Πράσινος διάβαζε την εφημερίδα του. Η πρόταση είναι: αποφαντική, αρνητική, απλή

6 μονάδες

3. Ως εκπρόσωπος των μαθητών του σχολείου σου είσαι καλεσμένος σε μια εκπομπή του τοπικού ραδιοφώνου με θέμα το περιβάλλον. Τι θα πρότεινες κάνουμε ώστε όλοι, και κυρίως οι μεγάλοι, να συμβάλλουμε μέσα από την καθημερινότητά μας στον περιορισμό της ρύπανσης και στην προστασία του περιβάλλοντος; Γράψε δύο παραγράφους.

10 μονάδες

Επιμέλεια: φιλολογικό…Δράμα

Άδειες: Το εκπαιδευτικό υλικό δημοσιεύεται στο schooltime.gr με την άδεια του δικτυακού τόπου «φιλολογικό…Δράμα».

Σημείωση: Το εκπαιδευτικό υλικό είναι μια ευγενική παραχώρηση στη σελίδα μας του δικτυακού τόπου «φιλολογικό…Δράμα». Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον υπεύθυνο λειτουργίας του, κ. Σωτήρη Γκαρμπούνη.