«Νεομαγνησιώτικος Γάμος 2013!» της Μαρίας Αθανασίου«Νεομαγνησιώτικος Γάμος 2013!»

Γράφει η Μαρία Αθανασίου

Καλή Σαρακοστή σε όλους σας!Μπορεί να άργησε η ανάρτησή μου, αλλά πιστέψτε με, άξιζε την αναμονή σας!Αυτή τη φορά θα σας γράψω για ένα γάμο, μα τι γάμο!!!Για πρώτη φορά παρακολούθησα το συγκεκριμένο δρώμενο, το Νεομαγνησιώτικο Γάμο!Για την ακρίβεια είναι η θεατρική παράσταση που ανεβάζει κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα ο σύλλογος Μικρασιατών Νέας Μαγνησίας στη Λαμία και αναπόσπαστο κομμάτι των αποκριάτικων μας εκδηλώσεων. Η υπόθεση έχει ως εξής : δύο νέοι αγαπιούνται αλλά πρέπει να ξεπεράσουν το σκόπελο των γονιών τους, για να ευτυχήσουν. Ντόπιοι βλάχοι κτηνοτρόφοι η οικογένεια του γαμπρού και φτωχοί πρόσφυγες από τον Τσεσμέ η οικογένεια της νύφης. Το χάσμα μοιάζει αγεφύρωτο. Θα κάνουν άραγε χωριό ο “τσογλάν τσομπάν” με τον “Τουρκόσπορο” ; Σπαρταριστές ατάκες, αναφορές στη σύγχρονη πολιτική, νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες, αναφορά στα έθιμα του γάμου, παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία! Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση ήταν η άψογη ερμηνεία των συντελεστών της παράστασης : η φυσικότητα, η άνεσή τους και η ντοπιολαλιά τους (αχ αυτοί οι ιδιωτισμοί)! Ήταν πειστικότατοι παρότι ερασιτέχνες. Μετά ακολούθησαν σαρακοστιανά εδέσματα και χορός! Κλήρωναν και ένα κατσικάκι γάλακτος, αλλά στάθηκα άτυχη! Δε γύρισα με το αμνοερίφιο στο σπίτι!

Μοιράζομαι μαζί σας και δύο ατάκες που συγκράτησα : “το δίς εξαπατείν ουκ βλαχός σοφού”, “υπουχουρού λόγου αγνώστου κειμένου”.

Αξίζει να τον παρακολουθήσετε του χρόνου, αν βρεθείτε στην περιοχή μου! Άλλωστε οι παραδόσεις είναι ο πλούτος μας!

 

 Τα άρθρα της κ. Μαρίας Αθανασίου διατίθενται, πλην ειδικής αναφοράς, με άδεια Creative Commons (Αναφορά δημιουργού-ιστοχώρου δημοσίευσης-άδειας διανομής, παροχή ενεργού συνδέσμου στο αρχικό άρθρο, μη εμπορική χρήση, όχι παράγωγα έργα). Δείτε περισσότερα άρθρα στη στήλη μας «Miss Πόλι» με την Μαρία Αθανασίου.

Η Μαρία Αθανασίου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Πραγματοποίησε το όνειρό της σπουδάζοντας κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά. Πνεύμα ανήσυχο διαρκώς ψάχνεται και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην επιστήμη της. Επιθυμία της είναι να αγαπήσουν τα παιδιά τα φιλολογικά μαθήματα, που μερικές φορές φαίνονται τόσο βαρετά, και ν’ αναδείξει τους μικρούς θησαυρούς της γλώσσας και της λογοτεχνίας μας.