«Διαζύγιο και Παιδί: Απλές οδηγίες προς τους Γονείς!» της Μαρίας Αθανασιάδου«Διαζύγιο και Παιδί: Απλές οδηγίες προς τους Γονείς!»

Γράφει η Ψυχολόγος Μαρία Αθανασιάδου

Έχετε πάρει ως ανδρόγυνο την απόφαση να χωρίσετε, αλλά να παραμείνετε«ενωμένοι» ως Γονείς απέναντι στα παιδιά σας; Είναι μία σώφρων απόφαση ζωής, αντιλαμβανόμενοι την ευθύνη που έχετε απέναντι στα άτομα τα οποία εσείς οι ίδιοι φέρατε στη ζωή! Μπορεί ως ζευγάρι να μην θέλετε και να μην μπορείτε να λειτουργείτε από κοινού, αλλά είστε και οι δύο Γονείς και εφόσον σας ενδιαφέρει η ψυχική υγεία και ισορροπία των παιδιών σας, έχετε την ηθική υποχρέωση να το υπερασπιστείτε και να το υποστηρίξετε εμπράκτως.
Πως είναι δυνατόν να συμβεί αυτό;

 • Μην το κρύψετε από τα παιδιά σας. Μιλήστε τους, μαζί, ειλικρινά για την κοινή σας απόφαση και εξηγήστε τους τον λόγο. Λέγοντας τους ψέματα, τα αποπροσανατολίζετε και θα σας «χρεώσουν» για έλλειψη εμπιστοσύνης, σεβασμού και αγάπης. Είναι κομμάτι της ζωή σας και έχουν το δικαίωμα, τουλάχιστον, της επίγνωσης!
 • Τονίστε τους ότι δεν θα σας χάσουν και τους δύο από Γονείς. Είναι σημαντικό να αντιληφθούν από τι χωρίζετε….Με την ιδιότητα του Γονέα θα είστε πάντα εκεί, δίπλα τους!
 • Ενισχύστε τα να εκφράζουν ό,τι συναίσθημα νιώσουν. Να μην ενοχοποιηθούν και να μην δώσουν προτεραιότητα στο να μην σας επιβαρύνουν περισσότερο ή να μην χάσουν την εύνοια σας…
 • Εξηγήστε τους ότι αυτά δεν έχουν καμία ευθύνη και συμμετοχή στον Χωρισμό.
 • Μπροστά τους μην κατηγορείτε τον άλλο Γονέα. Ό,τι διαφορά μπορεί να έχετε μεταξύ σας στο διαζύγιο, μην κάνετε κοινωνούς και τα παιδιά. Δεν τους αφορά και δυστυχώς είναι πιθανόν να δηλητηριαστούν συναισθηματικά.
 • Να έχετε υπομονή. Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να αποδεχθεί τόσο εύκολα μία τέτοια ανακοίνωση και απόφαση. Η αποσταθεροποίηση, που προκαλείται σε μία οικογένεια από ένα διαζύγιο, απαιτεί χρόνο και μεγάλη προσπάθεια από όλες τις πλευρές για να καταλήξει ξανά σε μία ισορροπία.
 • Να είστε ειλικρινείς και με τα δικά σας συναισθήματα. Μην φοβηθείτε να τσαλακωθείτε μπροστά τους, προκειμένου να μην τα στεναχωρήσετε. 
 • Μην τα «χρησιμοποιήσετε» για να διεκδικήσετε πράγματα από τον άλλο Γονέα.
 • Μην επιδιώξετε να χωριστείτε σε δύο στρατόπεδα. Θα διχοτομήσετε και τα παιδιά σας!
 • Μην τα βάλετε μέσα στην καινούρια σας προσωπική ζωή σύντομα μετά το διαζύγιο. Προστατέψτε την καινούρια σας επιλογή συντρόφου και ανακοινώστε τη, εφόσον είστε πολύ σίγουροι για το προχώρημα της!
 • Δώστε στήριξη και φροντίδα, αλλά όχι με όρους «κακομοιριάς» και «λύπησης». 
 • Μην νιώθετε ενοχές για την απόφαση σας. Δεν μπορεί το διαζύγιο από μόνο του να προκαλέσει ψυχικές δυσλειτουργίες στα παιδιά. Ο τρόπος χειρισμού του διαζυγίου ενδέχεται να προκαλέσει ανισορροπίες και προβλήματα.
 • Φροντίστε τον εαυτό σας, γιατί το αξίζετε και γιατί αυτό θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά προς τα παιδιά.
 • Ενημερώστε το σχολείο για το διαζύγιο. Είναι βοηθητικό οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των παιδιών να είναι ενήμεροι, για να είναι περισσότερο παρατηρητικοί, προσεκτικοί και υποστηρικτικοί.
 • Μην ξεχνάτε, ότι τα παιδιά σας δεν είναι «σύντροφοι», «φιλαράκια»,  «γονείς», «ψυχολόγοι». Δεν είναι ο ρόλος τους να «κουβαλήσουν»!
 • Έχετε κατά νου τις φυσιολογικές αντιδράσεις και επιπτώσεις, που έχει το διαζύγιο στην ψυχοσύνθεση των παιδιών. Εάν δείτε κάτι, που σας ανησυχεί, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας. Δεν είναι ντροπή, αλλά απαιτείται!

Αναδημοσίευση: Επιτρέπεται μόνο με την παροχή ενεργού συνδέσμου στο άρθρο και την παρουσίαση της άδειας διάθεσης (Creative Commons). Αν δεν κατανοείτε τον τρόπο χρήσης της άδειας, πριν αναδημοσιεύσετε, επικοινωνήστε με τη Διαχείριση του schooltime.gr.

 

Τα άρθρα της κ. Μαρίας Αθανασιάδου διατίθενται, πλην ειδικής αναφοράς, με άδεια Creative Commons (Αναφορά δημιουργού-ιστοχώρου δημοσίευσης-άδειας διανομής, παροχή ενεργού συνδέσμου στο αρχικό άρθρο, μη εμπορική χρήση, όχι παράγωγα έργα). Δείτε περισσότερα άρθρα της κ. Μαρίας Αθανασιάδου στη στήλη μας «Λόγια Ψυχής» της Μαρίας Αθανασιάδου.

 

Η Μαρία Αθανασιάδου

Γεννήθηκε το 1977 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην Συστημική Ψυχοθεραπεία – Θεραπεία Οικογένειας και Ζεύγους. Εργάζεται από το 2002 ως Ψυχολόγος και Επιστημονικά Υπεύθυνη σε δύο Συμβουλευτικά – Θεραπευτικά Κέντρα Ψυχοκοινωνικής Επανένταξης και Υποστήριξης Ψυχικά Ασθενών. Από το 2009 διατηρεί το Ιδιωτικό της Γραφείο ως Θεραπεύτρια στην περιοχή της Καλλιθέας – Αττικής.

Επικοινωνία: [email protected], Τηλ. 210-9570850, 6959473390