«Με το φως της μέρας», της Μαρίας Αθανασίου«Με το φως της μέρας»

Γράφει η Μαρία Αθανασίου

Μέσα Δεκεμβρίου και μόνη στη σκοτεινή αίθουσα καταφέρνω να δω μία και μοναδική ταινία από το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.Είναι η ιστορία του Μίσα, ενός συνταξιούχου μουσικού, που μαθαίνει την πραγματική – εβραϊκή – του ταυτότητα. Η ανασύνθεση μιας εποχής (στρατόπεδα συγκέντρωσης), τα πέτρινα εκείνα χρόνια, η μοναξιά των ανθρώπων, ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας, οι Ρομά και η μουσική που σταματά το χρόνο και ενώνει τους ανθρώπους είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους δομείται η ταινία. Και όλα αυτά δοσμένα μέσα από υπέροχες μελωδίες και εικόνες! Αχ!  Τόσο λυρική ταινία! Φεύγω μ’ έναν κόμπο στο λαιμό! Χωρίς εξάρσεις, χωρίς εφέ! Εξαιρετικότατη η ερμηνεία του πρωταγωνιστή. Ανεπιφύλακτα φίλοι και φίλες στα must see!!! Δεν είναι τυχαίο ότι εκπροσώπησε τη Σερβία στο διαγωνισμό καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το 2012. Βλέποντάς τη θα διαπιστώσετε πόσο ίδιοι τελικά είμαστε εμείς οι Βαλκάνιοι.

Περιμένω με ανυπομονησία το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ, που είναι δωρεάν! Εσείς; Μην τα χάσετε, γιατί θα χάσετε! Καλό μήνα με πολλές ωραίες ταινίες!!!

 

 Τα άρθρα της κ. Μαρίας Αθανασίου διατίθενται, πλην ειδικής αναφοράς, με άδεια Creative Commons (Αναφορά δημιουργού-ιστοχώρου δημοσίευσης-άδειας διανομής, παροχή ενεργού συνδέσμου στο αρχικό άρθρο, μη εμπορική χρήση, όχι παράγωγα έργα). Δείτε περισσότερα άρθρα στη στήλη μας «Miss Πόλι» με την Μαρία Αθανασίου.

 

Η Μαρία Αθανασίου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Πραγματοποίησε το όνειρό της σπουδάζοντας κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά. Πνεύμα ανήσυχο διαρκώς ψάχνεται και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην επιστήμη της. Επιθυμία της είναι να αγαπήσουν τα παιδιά τα φιλολογικά μαθήματα, που μερικές φορές φαίνονται τόσο βαρετά, και ν’ αναδείξει τους μικρούς θησαυρούς της γλώσσας και της λογοτεχνίας μας.