«Σκέψεις για την Ιστορία», Δοκίμιο του Δήμου Χλωπτσιούδη«Σκέψεις για την Ιστορία»

Νέες εποχές, νέα ερωτήματα, νέες αναζητήσεις

Δοκίμιο του ιστορικού-φιλολόγου Δήμου Χλωπτσιούδη

Ήδη από την εποχή του Διαφωτισμού πολλοί είχαν προσπαθήσει να προσεγγίσουν φιλοσοφικά την Ιστορία. Η Ιστορία όμως δεν είναι απλά μια ακόμα φιλοσοφία. Είναι το επιστέγασμα της σκέψης μας για παλαιότερες εποχές, είναι το σύνολο της αυτοεκτίμησής της κοινωνίας μας. Η Ιστορία, λοιπόν, από μια απλή επιστήμη, ανάγεται σε μία ιδεολογία. Καθώς όμως αντικατοπτρίζει την κοινή κοινωνική μας σκέψη, αποτελεί ένα ισχυρό εθνικό δεσμό -και βέβαια όπλο εθνικής ενότητας και διαφοροποίησης.

Ως θεσμός δέχεται την αμφισβήτηση, την κριτική. Η Ιστορία δε γράφεται πια από νικητές. Αμφισβητείται άμεσα πια ο τρόπος παραδοχής δεδομένων για άλλες εποχές γεγονότων κι εκτιμήσεις. Οι αμφισβητήσεις τούτες μόνο αρνητικές δε μπορούν να θεωρηθούν, αφού προάγουν ένα διάλογο μοναδικής αξίας για την κοινή γνώμη (όχι των δημοσιογράφων τη γνώμη) κριτική των ιδεών και της αυτοαντίληψής μας.

Οι διαμάχες γύρω από την Ιστορία δεν μπορούν να ερμηνευτούν έξω από το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο έλαβαν χώρα. Το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, το διαδίκτυο και τα άλλα ΜΜΕ, η κατάκτηση ότι οι λαϊκές μάζες μπορούν να ασχολούνται με την Ιστορία, έφεραν στο προσκήνιο πολύ κόσμο και άρα και τα ΜΜΕ στο εμπορικό παιχνίδι προβολής της θέσης μας.

Διαβάστε το δοκίμιο:

 

Λήψη Αρχείου

 

Άδειες: Το δοκιμιακό κείμενο δημοσιεύεται στο schooltime.gr με την άδεια του συγγραφέα κ. Δήμου Χλωπτσιούδη.

Αναδημοσίευση: Το αρχείο προσφέρεται για ελεύθερη λήψη και προσωπική χρήση

Δείτε ακόμη: Εκδόσεις schooltime.gr: Εκπαιδευτικά βοηθήματα

 

 Ο Δήμος Χλωπτσιούδης 

Σπούδασε Ιστορία και εργάζεται ως φιλόλογος.

Έχει συγγράψει ιστορικές και κοινωνικές μελέτες. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν στα Ενθέματα της Κυριακάτικης Αυγής, στο tvxs.gr, το protagon.gr, το eklogika.gr, το schooltime.gr και αλλού.

Έχει εκδώσει το πολιτικό δοκίμιο «η δημαγωγία της δημοκρατίας» (2009), τη μελέτη «Τοπική Αυτοδιοίκηση, προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών» (2011), τη συλλογή δοκιμίων «7 δοκίμια» (2013) και την ποιητική συλλογή «η οργή της πεταλούδας» (2013).