ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Ποίημα: Λογοτεχνική σύνθεση σε στίχους με ρυθμό, προσεγμένη, με πρωτότυπη γλωσσική έκφραση και πρωτότυπους συνδυασμούς ήχων και σημασιών. Ποίηση: Η τέχνη της παραγωγής ποιημάτων. Ποιητής: Αυτός που γράφει ποιήματα.

Παγκόσμια ημέρα της ποίησης σήμερα… Άλλη μια ημέρα «ορισμένη» για να θυμίζει το αυτονόητο! Θα τιμηθεί σε σύγχρονα «κρυφά σχολειά» από τους εναπομείναντες «ασυγχώρητα» ρομαντικούς, διανοούμενους ή ψευτοδιανοούμενους, δεν έχει σημασία… και αύριο θα ξεχαστεί. Δεν γνωρίζω αν ευθύνεται η ποίηση ως έννοια ή ως ένα πιο ειδικό κομμάτι της τέχνης  για την τωρινή απαξίωσή της• αν τελικά  ευθυνόμαστε εμείς, οι «ριψάσπιδες» στη διαρκή πάλη του συνειδητού με το ασυνείδητο, που  επηρεασμένοι από την ασχήμια της σύγχρονης  πραγματικότητας αδυνατούμε να δεχτούμε το υπερβατικό ή να κατανοήσουμε  την κοινωνική προσφορά και την ομορφιά της τέχνης…

Όπως και να ‘χει, θα τιμήσουμε τη σημερινή ημέρα με ένα ποίημα της Κικής Δημουλά, στυφό σαν τ’ άγουρα σταφύλια του Αυγούστου, απαισιόδοξο σαν το παρόν μας… Κι ίσως έτσι ξορκίσουμε το κακό….

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Διατίθεται ἀπόγνωσις
εἰς ἀρίστην κατάστασιν,
καὶ εὐρύχωρον ἀδιέξοδον.
Σὲ τιμὲς εὐκαιρίας.

Ἀνεκμετάλλευτον καὶ εὔκαρπον
ἔδαφος πωλεῖται
ἐλλείψει τύχης καὶ διαθέσεως.

Καὶ χρόνος
ἀμεταχείριστος ἐντελῶς.

Πληροφορίαι: Ἀδιέξοδον
Ὥρα: Πᾶσα.