Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Η παιδική μου ηλικία στιγματίστηκε από πολλά και διάφορα βιβλία που άφησαν το καθένα μέσα στην ψυχή μου ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα. Πολλά και διάφορα βιβλία επηρέασαν την αντίληψή μου, με καλλιέργησαν και μου χάρισαν όμορφες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.

 Ένα από αυτά τα βιβλία που συντρόφευσαν την παιδική μου ηλικία ήταν και το παιδικό βιβλίο του μεγάλου μας παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά, ‘’Η ζωγραφιά της Χριστίνας’’. Ένα κορίτσι που αναζητά το δικό του βιβλίο και μέχρι να το ανακαλύψει, περνάει από διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις στις οποίες γνωρίζει ανθρώπους, πολιτείες και αντιλήψεις. Ένα κορίτσι που προσπαθεί να ανακαλύψει πού ανήκει και έχει ως στόχο ζωής να βρει το δικό της βιβλίο στο οποίο να κουμπώσει και να ταιριάξει.

Η Χριστίνα μου θύμισε λίγο όλα τα παιδιά, εκεί στην εφηβεία. Εμάς που σε αυτή την ηλικία της συνειδητοποίησης αρχίζουμε το πρώτο μας άνοιγμα και ταξίδι στο να ανακαλύψουμε ‘’ποιοι είμαστε’’ πραγματικά. Εμάς που σε εκείνη την τόσο ευαίσθητη ηλικία αισθανόμαστε αταίριαστοι με τον κόσμο γύρω μας και θέλουμε μόνοι μας να εξερευνήσουμε τα πάντα, με μία περιέργεια αλλά και με μία ορμή και απολυτότητα.

Ένα υπέροχο βιβλίο που αξίζει κάποιος να διαβάσει και σίγουρα έχει να πει πολλά και σε παιδιά και σε εφήβους αλλά και σε μεγαλύτερους.

 

Η Χριστίνα ψάχνει να βρει το δικό της βιβλίο όταν διαπιστώνει πως κανένας δεν διαβάζει το δικό της βιβλίο το οποίο πλέον είναι ξεχασμένο σε μία σκονισμένη και έρημη αποθήκη. Αποφασίζει τότε να σπάσει τα δεσμά της, να βγει έξω από το βιβλιοπωλείο και να ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι να βρει το βιβλίο που θα της άξιζε να βρίσκεται. Περνάει από πολλά και διάφορα μέρη, συναντάει μάνατζερ, σούπερμαν, διαιτητές ποδοσφαίρου, βρίσκεται αντιμέτωπη με απογοητεύσεις και ματαιώσεις. Στο τέλος όμως, καταφέρνει να βρει αυτό που της αξίζει και τρυπώνει στο βιβλίο που διαβάζει ένα παιδί σε ένα παγκάκι.

Έτσι είμαστε και εμείς οι έφηβοι, όπως  όμως και όλοι οι άνθρωποι. Περνάμε από διάφορα στάδια, αισθανόμαστε πως βρίσκουμε αυτό που μας ταιριάζει και τις περισσότερες φορές καταλήγουμε να  απογοητευόμαστε, αλλά στο τέλος καταφέρνουμε να βρούμε αυτό που μας αξίζει πραγματικά. Χαίρομαι πραγματικά που ένα παιδικό βιβλίο μού πέρασε μέσα μου το μήνυμα πως στο τέλος θα βρω αυτό που μου αξίζει και θα καταφέρω να βρω τη δική μου ευτυχία.

Μαρία Σκαμπαρδώνη*
Δημοσιογράφος
email:[email protected]

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook