Ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει την πρώτη μονογραφική έκθεση του Mike Kelley στην Αθήνα.

Ο Superman είχε ένα πρόβλημα. Δεν μπορούσε να γυρίσει σπίτι. Παρόλο που ήταν προικισμένος με υπερφυσικές ικανότητες, όπως σούπερ-δύναμη και μπορούσε να πετάει και να είναι άτρωτος απέναντι σε οποιαδήποτε φυσική ή ανθρωπογενή βία, ήταν ανυπεράσπιστος μπροστά στην αρρώστια της νοσταλγίας. Εξόριστος στη Γη, ήταν ένας εξωγήινος που δεν μπορούσε να τηλεφωνήσει σπίτι του επειδή ο πλανήτης του ο Κρύπτον είχε γίνει κομμάτια εξαιτίας ενός τρομερού κατακλυσμού. Μάλιστα, τα θραύσματα του κρυπτονίτη, ενός ραδιενεργού μετάλλου από το έδαφος της παλιάς του πατρίδας, μπορούσαν να του στερήσουν όλες του τις δυνάμεις και να τον κάνουν ανήμπορο σαν παιδί. Στον κόσμο του Superman, το σπίτι του ήταν ένας δολοφόνος. 

Ο καλλιτέχνης από το Λος Άντζελες Mike Kelley (1954-2012) πέρασε όλη τη σταδιοδρομία του προσπαθώντας να γυρίσει σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, όπως ο Superman, κατέληξε στη συνειδητοποίηση ότι η αναζήτησή του ήταν ανέφικτη.

Με το βλέμμα στραμμένο στο παιχνίδι της μνήμης και της λησμονιάς, η έκθεση Mike Kelley: Fortress of Solitude συγκεντρώνει μία ποικιλία εμβληματικών έργων από όλη την καριέρα του καλλιτέχνη επιδιώκοντας τον στοχασμό πάνω στην αλλόκοτη κατάσταση ψυχολογικής αστεγίας στο σύγχρονο κόσμο. Είτε χρησιμοποιεί λούτρινα ζωάκια ως συναισθηματικά ομοιώματα χαμένων από καιρό αναμνήσεων, είτε επικαλείται την ψυχική ανεστιότητα του Superman με τη μορφή μιας αναδομητικής εξερεύνησης του Kelley στη συρρικνωμένη και απροσπέλαστη Κάντορ, τη γενέθλια πόλη του υπερήρωα που ο ίδιος κρατούσε φυλαγμένη στο Κάστρο της Μοναξιάς του, μας θυμίζει πως όσο κι αν προσπαθήσουμε, δεν μπορούμε να γυρίσουμε σπίτι.

Τελευταίο Σαβ/κο έκθεσης

Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Είσοδος ελεύθερη | ΜΚΤ

Ωράριο λειτουργίας

Σάββατο: 10:00 – 17:00 & Κυριακή 11:00 – 17:00

Δείτε περισσότερες ειδήσεις στην ενότητα  Πολιτισμός 

♦ Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime