Η UNICEF προσκαλεί τα κράτη σε όλο τον κόσμο να εξασφαλίσουν ότι περισσότερα νεογέννητα επιβιώνουν τις πρώτες μέρες της ζωής τους

Αθήνα, 1 Ιανουαρίου 2018:  Περίπου 241 μωρά θα γεννηθούν στην Ελλάδα την Πρωτοχρονιά, ανακοίνωσε η UNICEF σήμερα. Σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι την Πρωτοχρονιά θα γεννηθούν 385.793 μωρά.

Το νησί των Χριστουγέννων του Κιριμπάτι, ένα μικρό νησί στον Ειρηνικό, πιθανότατα θα καλωσορίσει το πρώτο μωρό του 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το τελευταίο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότερες από τις μισές από αυτές τις γεννήσεις εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν σε εννέα χώρες:

  • Ινδία – 69.070 § Κίνα – 44.760
  • Νιγηρία – 20,210 § Πακιστάν – 14.910
  • Ινδονησία – 13.370 § Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής – 11.280
  • Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό – 9.400 § Αιθιοπία – 9.020
  • Μπαγκλαντές – 8.370

Ενώ πολλά μωρά θα επιβιώσουν, μερικά δεν θα κλείσουν την πρώτη τους μέρα. Το 2016, περίπου 2.600 παιδιά πέθαιναν στις πρώτες 24 ώρες της ζωής τους κάθε μέρα του έτους. Για σχεδόν 2 εκατομμύρια νεογέννητα, η πρώτη τους εβδομάδα ήταν και η τελευταία. Συνολικά, 2,6 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους πριν από το τέλος του πρώτου τους μήνα. Μεταξύ αυτών των παιδιών, άνω του 80% όλων των θανάτων νεογέννητων, οφείλονται σε αίτια που προλαμβάνονται και θεραπεύονται όπως η πρόωρη γέννηση, οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού και λοιμώξεις όπως σηψαιμία και πνευμονία.

«Αυτή την καινούργια χρονιά, επιδίωξη της UNICEF είναι να βοηθήσουμε κάθε παιδί όχι μόνο μία ώρα, μία ημέρα ή ένα μήνα, όχι μόνο να επιβιώσει», δήλωσε η Σοφία Τζιτζίκου, Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος. «Απευθύνουμε κάλεσμα σε κυβερνήσεις και συνεργάτες να συμμετάσχουν στον αγώνα για να σωθούν εκατομμύρια παιδικές ζωές με την παροχή αποδεδειγμένων λύσεων χαμηλού κόστους».

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο κόσμος έχει σημειώσει πρωτοφανή πρόοδο στην επιβίωση των παιδιών, μειώνοντας κατά το ήμισυ τον αριθμό των παιδιών παγκοσμίως που πεθαίνουν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους, στα 5,6 εκατομμύρια το 2016. Ωστόσο, παρά τις προόδους αυτές, σημειώθηκε βραδύτερη πρόοδος όσον αφορά τα νεογνά. Τα μωρά που πεθαίνουν τον πρώτο μήνα αντιπροσωπεύουν το 46% όλων των θανάτων μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών.

Τον επόμενο μήνα, η UNICEF θα ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία με το σύνθημα “Every Child ALIVE” (ΖΩΗ για κάθε παιδί), για να απαιτήσει και να προσφέρει οικονομικά προσιτές και ποιοτικές λύσεις υγειονομικής περίθαλψης για κάθε μητέρα και νεογέννητο. Αυτές περιλαμβάνουν μια σταθερή παροχή καθαρού νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις υγείας, την παρουσία ειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού κατά τη γέννηση, απολύμανση του ομφάλιου λώρου, θηλασμό εντός της πρώτης ώρας μετά τη γέννηση και την επαφή του σώματος μεταξύ μητέρας και παιδιού.

«Τώρα μπαίνουμε στην εποχή όπου όλα τα νεογέννητα του κόσμου πρέπει να έχουν την ευκαιρία να δουν τον 22ο αιώνα», πρόσθεσε η Σοφία Τζιτζίκου. «Δυστυχώς, σχεδόν τα μισά παιδιά που γεννήθηκαν φέτος πιθανότατα δεν θα το καταφέρουν. Ένα παιδί που θα γεννηθεί στη χώρα μας ή σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, π.χ. στη Σουηδία, τον Ιανουάριο του 2018 είναι πιθανότερο να ζήσει μέχρι το 2100, ενώ ένα παιδί από τη Σομαλία είναι απίθανο να ζήσει πέρα ​​από το 2075.»

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των γεννηθέντων μωρών αντλούνται από τους περιοδικούς δείκτες ζωής των Παγκόσμιων Προοπτικών του ΟΗΕ (2017) (https://esa.un.org/unpd/wpp). Με βάση αυτά τα σύνολα δεδομένων, ο αλγόριθμος του World Data Lab (WDL) προβάλλει τον αριθμό των γεννήσεων για κάθε ημέρα ανά χώρα και φύλο και το αντίστοιχο προσδόκιμο ζωής τους.

Δείτε περισσότερες ειδήσεις στις ενότητες: • Δράσεις • Κοινωνία

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime