Οι ραψωδίες τ και υ θα παρουσιαστούν την Κυριακή 22 Οκτωβρίου και ώρα 11 π. μ. στο πλαίσιο του προγράμματος συμμετοχικών αναγνώσεων «Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια» που υλοποιεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα.

Δύο ραψωδίες κάθε φορά παρουσιάζονται από τον μουσικοσυνθέτη Δρ Νίκο Ξανθούλη, αλλά και όσους από τους επισκέπτες επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια ανάγνωση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της προσωδίας. Η μετάφραση που χρησιμοποιείται είναι του Ζήσιμου Σίδερη. Η διάρκεια των αναγνώσεων είναι δύο ώρες.

Οι ραψωδίες τ και υ: Ο Οδυσσέας συναντιέται ιδιαιτέρως με την Πηνελόπη χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Τη διαβεβαιώνει ότι η ώρα της επιστροφής του συζύγου της έχει φτάσει, όμως εκείνη δεν τον πιστεύει και θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει σε σύναψη γάμου και να κηρύξει αγώνα τόξου για να επιλέξει ως νέο σύζυγο τον νικητή. Έχοντας συμπαθήσει τον «ξένο», δίνει εντολή στην Ευρύκλεια να του προσφέρει λουτρό. Η Ευρύκλεια τον αναγνωρίζει από μια ουλή στο πόδι, όμως ο Οδυσσέας την ξορκίζει να μην πει τίποτε σε κανέναν. Μια σειρά από καλούς οιωνούς και η θεϊκή παρουσία της Αθηνάς εμψυχώνουν τον Οδυσσέα. Η ώρα της εκδίκησης πλησιάζει.

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682

Τηλ: 213214 4817, 213214 4856/-4858/-4866/-4893

Εικ.  Αναθηματικό ανάγλυφο που φέρει παράσταση της σκηνής αναγνώρισης του Οδυσσέα από τη γριά τροφό του Ευρύκλεια. Στη δεξιά πλευρά, μπροστά σε όρθιο αργαλειό, η Πηνελόπη. Από το Μουζάκι Καρδίτσας, 4ος αι. π.Χ. (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 Δείτε επιλεγμένα άρθρα και εκπαιδευτικό υλικό στις ομάδες μας: Εκπαιδευτικές Σελίδες & Φιλολογικές Σελίδες

 Αν θέλετε να ενημερώνεστε μέσω facebook για όλες τις νέες δημοσιεύσεις, ακολουθήστε τη σελίδα μας επιλέγοντας τον σύνδεσμο: schooltime