1. Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων έτους 2017 για τα μαθήματα ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, τα  μαθήματα ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ γενικής παιδείας και ειδικότητας, τα ειδικά μαθήματα, καθώς και τον ορισμό προθεσμίας υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ. Οι εξετάσεις θα ξεκινούν στις 08:30 π.μ., ώρα κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

2. Πιο δύσκολη θα είναι φέτος για πολλούς υποψηφίους η εισαγωγή στα ΑΕΙ. Η μείωση του αριθμού των εισακτέων επηρεάζει κυρίως τις σχολές υψηλής ζήτησης, όπως οι Ιατρικές, οι Νομικές και οι Πολυτεχνικές, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων στα ΤΕΙ.

3. Το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. οργανώνει μαθήματα Νέας Εβραϊκής Γλώσσας που απευθύνονται σε φοιτητές, σε καθηγητές, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Τα μαθήματα (επιπέδου αρχαρίων Α1) θα γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18:30-20:30 στο Βιβλικό Μουσείο του Τμήματος Θεολογίας στον 3ο όροφο της Θεολογικής Σχολής.

4. Πενθήμερο σεμινάριο θα διεξαχθεί στις 24-28 Απριλίου 2017 με θέμα: Ψηφιακές Εκδόσεις και Νεοελληνικές Σπουδές. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Καλλιθέα.

5. Στις 31 Μαρτίου-1 Απριλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί το 1ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Ημαθίας με θέμα: «Εκπαιδευτικοί καταθέτουν σε εκπαιδευτικούς τις επιστημονικές τους εμπειρίες», στο συνεδριακό χώρο “ΕΡΙΑ”, στη Νάουσα. Το Συνέδριο διοργανώνει η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.

6. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Δράμας στο πλαίσιο του ετήσιου αφιερώματός της «Γίνομαι Πολίτης» διοργανώνει το βιωματικό πρόγραμμα: «Προσφυγικές Ροές, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Διαπολιτισμικότητα: Μια Βαλίτσα Κόσμος». Πρόκειται για ένα πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη διαμόρφωση θετικής στάσης και συμπεριφοράς των παιδιών της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους πρόσφυγες και το προσφυγικό ζήτημα. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Δράμας: http://www.didedra.gr/

7. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Λυκείου Δράμας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Δήμο Δράμας, δια μέσου του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Δράμας, θα υλοποιήσει Διημερίδα με θέμα: «Διαχείριση Άγχους Εξετάσεων», που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 στις 18:00μ.μ.Το σεμινάριο απευθύνεται σε Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γονείς-κηδεμόνες και μαθητές, μαθήτριες του Λυκείου.Στόχος του σεμιναρίου είναι η σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση του άγχους των πανελληνίων εξετάσεων από τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές του Λυκείου.

8. Η σχολική σύμβουλος της 39ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής, Κατερίνα Σαραφίδου και ο σχολικός σύμβουλος της 1ης, 3ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ξάνθος Ξανθόπουλος, συνδιοργανώνουν ομιλία με θέμα: Η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας: “Η εξέλιξη της αρχαίας Αγοράς στα ελληνιστικά χρόνια μέσα από το παράδειγμα της Θάσου”. Ομιλητής θα είναι ο διακεκριμένος Καθηγητής Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Στρασβούργου, Jean Yve Marc. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017, στις 7:00 μ.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Δράμας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και χορηγός επικοινωνίας είναι το STAR ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Χρήστος Χαρακόπουλος*
Φιλόλογος

© schooltime.gr