Κοινωνική ζωή εν έτει 2016: Facebook, twitter, instagram, snapchat και άλλες τόσες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως βαπτίζονται από τους δημιουργούς τους. Εφαρμογές δηλαδή που αξιοποιούν στο έπακρον τις τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, που λειτουργούν μέσω Διαδικτύου και που έχουν απώτερο στόχο να ενώσουν ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη της γης και να ενδυναμώσουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Ωραία, υπό αυτές τις συνθήκες τα μέσα αυτά είναι οπωσδήποτε χρήσιμα. Όταν όμως το πράγμα ξεφεύγει; Τι γίνεται όταν η ίδια η ζωή εξελίσσεται πίσω και μέσα από μια οθόνη υπολογιστή ή κινητού; Τι γίνεται όταν στην ουσία καθημερινό μας μέλημα είναι η ενημέρωση του λογαριασμού των social media που διαθέτουμε παραγκωνίζοντας την ίδια την ζωή;

Κακά τα ψέματα, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού διαθέτει λογαριασμό σε τουλάχιστον μία εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, συνήθως στο facebook. Το facebook έχει εξελιχθεί σε μέρος της καθημερινότητας μας. Τυπικό παράδειγμα: Ξυπνάμε το πρωί και αμέσως συνδεόμαστε σε αυτό για να ενημερωθούμε για όσα διαδραματίστηκαν τις ώρες που κοιμόμασταν: πόσα like κέρδισε το τραγούδι/στιχάκι/ρητό που αναρτήσαμε όλο υπονοούμενα πριν κοιμηθούμε, πού βρέθηκαν οι γνωστοί μας για καφέ ή ποτό (το λεγόμενο check in), πόσες φωτογραφίες και με ποιον ανέβασαν, ποιο τραγούδι κοινοποίησαν και πάει λέγοντας. Αααα και το κυριότερο: να καλημερίσουμε/καλησπερίσουμε/καληνυχτίσουμε τους διαδικτυακούς μας φίλους γιατί αλλιώς θα παρεξηγηθούν. Τι κι αν δεν πούμε καλημέρα στον μπαμπά που έφυγε πριν λίγο για δουλειά; Άλλοι 655 διαδικτυακοί περιμένουν πώς και πώς μια καλημέρα μας για να συνεχίσουν το υπόλοιπο της μέρας τους.

Φτάνει το μεσημέρι και έρχεται η ώρα που θα γευματίσουμε. Αν τύχει και πάμε σε κάποιο εστιατόριο/ταβέρνα/ μεζεδοπωλείο, μία είναι η κίνηση που δεν πρέπει να παραλείψουμε ό,τι κι αν γίνει: κινητό στο χέρι και φωτογραφίζουμε το φαγητό της ημέρας (ειδικά αν είναι ακριβό ακόμα καλύτερα). Αμέσως ανεβαίνει η φωτογραφία σε instagram και facebook και συνεχίζουμε το γεύμα μας τσεκάροντας ανά δέκα λεπτά τα σχόλια των φίλων και τα like. Ποιο θέμα συζήτησης υπήρχε στο τραπέζι πιθανόν να μην θυμόμαστε μετά από μία ώρα, αλλά τα like σίγουρα θα τα έχει συγκρατήσει η μνήμη μας.

social media
Κυλάει ο χρόνος και φτάνει το βράδυ. Το πρόγραμμα σήμερα περιλαμβάνει ποτό. Απαραίτητη φωτογραφία με το outfit της ημέρας πριν την έξοδο, η επόμενη με τα ποτά μας, κάνουμε και μια live μετάδοση να σκάσουν οι εχθροί μας που περνάμε καλά και ανεβάζουμε και 4-5 selfie φωτογραφίες κατά την διάρκεια της διασκέδασης για να ενημερώσουμε το κοινό μας για την εξέλιξη της υπέροχης αυτής βραδιάς. Εννοείται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια τσεκάρουμε τα like μας -τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται- ασχέτως αν παίζει το αγαπημένο μας τραγούδι και θα θέλαμε να χορεύουμε ξέφρενα.

Κι όλα αυτά ξανά από την αρχή σε καθημερινή σχεδόν βάση, με τις αναγκαίες βέβαια αλλαγές-προσαρμογές ανάλογα με τα σχέδια μας και τον τρόπο διασκέδασης μας. Ένα είναι όμως σίγουρο: σε ό,τι κι αν κάνουμε, όποτε το κάνουμε, υπάρχει ένα πρέπει να βγάλω φωτογραφία, πρέπει να κάνω check in, που δεν ξέρω πώς αλλά έχει καθιερωθεί και σαν σωστοί χρήστες των social media πρέπει τυπικά να ακολουθούμε. Τι γίνεται όμως στη πραγματικότητα με τη ζωή μας; Ζούμε όντως την κάθε στιγμή που κοινοποιούμε στο Διαδίκτυο; Είμαστε όντως χαρούμενοι όταν ποζάρουμε για μια ομαδική φωτογραφία στο club; Διασκεδάζουμε όντως ή απλά δείχνουμε ότι διασκεδάζουμε; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν όλα αυτά τα χαμόγελα και τα κεφάκια που βλέπουμε είναι πραγματικά ή γίνονται για τα μάτια του κόσμου; Για να ζηλέψει ένας/μια πρώην, να σκάσει από το κακό του ο χ, ψ εχθρός μας πρέπει να εκθέτουμε κάθε ιδιωτική στιγμή στο facebook;

Προφανώς και όχι. Γιατί δηλαδή να ζούμε μια ζωή γεμάτη «εικονικές» στιγμές; Έχουμε να αποδείξουμε σε κάποιον κάτι; Όχι, ζούμε για εμάς και μόνον. Είστε έξω με φίλους, περνάτε ωραία και γελάτε με την ψυχή σας. Αυτό δεν είναι υπεραρκετό; Πρέπει να το επιδείξετε; Ζήστε το! Φυλάξτε το για εσάς, γιατί τέτοιες στιγμές είναι πολύτιμες. Ενώ το άλλο; Αγαπάτε κάποιον αλλά διστάζετε να του το πείτε. Χμμ ναι, αν ανεβάσετε ένα ερωτικό τραγούδι με υπονοούμενα και μισόλογα, σίγουρα θα το καταλάβει. Πάμε καλά; Βρείτε το θάρρος κι αν χρειαστεί και το θράσος και εκφραστείτε ελεύθερα. Υπάρχει κάτι μιαρό στην αγάπη και δεν το έχω αντιληφθεί; Θα μου πείτε, μπορεί να μην ανταποκριθεί. Μπορεί όμως και να ανταποκριθεί! Στη ζωή δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα, κι αν δε ρισκάρουμε δεν θα πάρουμε ποτέ αυτό που θέλουμε. Και η απόρριψη μέσα στη ζωή είναι. Το ζητούμενο είναι να παλεύουμε και να διεκδικούμε αυτό που αγαπάμε, κι όχι να παραδίνουμε τα όπλα αμαχητί εξαρχής.

Η ζωή δεν κρύβεται στο facebook ή στα όμοια του
Η ζωή δεν κρύβεται στο facebook ή στα όμοια του. Ξέρετε, οι άνθρωποι επιβίωναν και πριν την εποχή του Διαδικτύου και των social media. Η ζωή είναι εκεί έξω και μας περιμένει να την ρουφήξουμε ως το μεδούλι! Οι καλύτερες στιγμές δεν απαθανατίζονται με φωτογραφίες ούτε με check in, μα μένουν χαραγμένες στη καρδιά και στη ψυχή μας με ανεξίτηλο μελάνι. Θυμηθείτε: Η ζωή δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια παλέτα χρωμάτων. Βουτήξτε τα χέρια στα χρώματα και δημιουργήστε τον κόσμο μόνοι σας και για εσάς, για κανέναν άλλο.

Παναγιώτα Κόττα*
Φιλόλογος

© schooltime.gr