Η Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF στην Ελλάδα

Ο αντίκτυπος της συνεχιζόμενης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη – και οι τρόποι για την ανακούφιση των επιπτώσεών της στα παιδιά – θα είναι το επίκεντρο της επίσκεψης στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα από την Marie-Pierre Poirier, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την κα Νάνα Μούσχουρη, καταξιωμένη τραγουδίστρια, ανθρωπιστή και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF.

Η τετραήμερη αποστολή της κας Poirier, η οποία είναι επίσης Ειδική Συντονίστρια της UNICEF για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Κρίση στην Ευρώπη με την Πρέσβειρα Καλής Θέλησης κα Μούσχουρη, θα περιλαμβάνει επισκέψεις για να δουν το έργο που επιτελείται για τη βοήθεια των παιδιών προσφύγων και μεταναστών και των οικογενειών τους στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Περίπου 22.000 παιδιά είναι μεταξύ των 55.000 μεταναστών και προσφύγων που σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί στην Ελλάδα, που φιλοξενούνται σε 35 καταυλισμούς και τοποθεσίες στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.

«Η αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι απλοί Έλληνες πολίτες, η κυβέρνηση και η κοινωνία των πολιτών, βοηθώντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι αξιέπαινη», δήλωσε η κα Poirier ενόψει της επίσκεψής της.

«Αλλά δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους. Γι ‘αυτό η UNICEF κλιμακώνει την ανταπόκρισή της μαζί με την κυβέρνηση, τοπικές συνεργαζόμενες ανθρωπιστικές οργανώσεις, και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, προκειμένου να παράσχει μεγαλύτερη στήριξη για τα παιδιά και να καλύψει τις πιο πιεστικές ανάγκες τους όσον αφορά την προστασία, την υγεία και την εκπαίδευση.»

Η ανταπόκριση της UNICEF στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα μέχρι τώρα:
Παιδική Προστασία Μέσω εθνικών εταίρων, η UNICEF παρέχει άμεση υποστήριξη σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών και τις οικογένειες τους σε δεκάδες τοποθεσίες στη Βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Η υποστήριξη περιλαμβάνει κινητές ομάδες παιδικής προστασίας που εντοπίζουν, αξιολογούν και παρέχουν φροντίδα και ενημέρωση σε ευάλωτα παιδιά, και μέσα από ένα ειδικό κέντρο όπου γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες λαμβάνουν πληροφορίες, φροντίδα και υποστήριξη. Η UNICEF συνεργάζεται με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), για να ενισχύσει τα συστήματα καταγραφής και φροντίδας, ιδιαίτερα για τα ασυνόδευτα παιδιά, καθώς και για την παρακολούθηση των δικαιωμάτων και των αναγκών τους. Επιπρόσθετες συμφωνίες συνεργασίας είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης για την παροχή νομικής υποστήριξης και διαχείρισης περιστατικών, και φροντίδας σε ασυνόδευτα παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες και για την παροχή συνολικής παρακολούθησης των δικαιωμάτων του παιδιού.

Εκπαίδευση – Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η UNICEF σχεδιάζει να υποστηρίξει το Υπουργείο Παιδείας στην υλοποίηση εκπαιδευτικών υπηρεσιών (όπως η εκμάθηση ξένων γλωσσών και άλλων δραστηριοτήτων) για τα παιδιά σε καταυλισμούς. Σε μεσοπρόθεσμη βάση θα βοηθήσει στην ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εθνικό σχολικό σύστημα μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αναψυχής και παιχνιδιού, εκμάθηση δεξιοτήτων και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Υγεία και Διατροφή – Η UNICEF συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας σε μια εκστρατεία εμβολιασμού, ενώ επίσης τίθενται κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση του μητρικού θηλασμού και την καλύτερη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα διατροφής για τα παιδιά, καθώς και για τις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες.

 ©schooltime.gr  Ροή Ειδήσεων