Η Μαρία Φαραντούρη στις Συναντήσεις με Μουσικούς στον ΙΑΝΟ

Η Μαρία Φαραντούρη στις Συναντήσεις με Μουσικούς στον ΙΑΝΟ

Η Μαρία Φαραντούρη θα αφηγηθεί στιγμές της σπουδαίας πορείας της, μιλώντας με τη δημοσιογράφο Τασούλα Επτακοίλη, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Συναντήσεις με Μουσικούς στο café του ΙΑΝΟΥ».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στις 20:30.

Συμμετέχει ο εικαστικός –συγγραφέας, Ανδρέας Μαράτος 
Σε ρόλο-έκπληξη: μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πειραιά με τη Λαϊκή Ορχήστρα τους!

Λίγα λόγια για τη Μαρία Φαραντούρη

Ήταν 1965 όταν έκανε την πρώτη της επαγγελματική ηχογράφηση με το τραγούδι των Σπύρου Παπά και Γιάννη Αργύρη «Κάποιος γιορτάζει». Το 1966, κυκλοφόρησε το σάουντρακ της ταινίας του Χαρίλαου Παπαδόπουλου «Το νησί της Αφροδίτης», τη μουσική του οποίου υπέγραφε ο Μίκης Θεοδωράκης. Από εκεί και η πρώτη ηχογράφηση της Μαρίας Φαραντούρη σε τραγούδι του Θεοδωράκη, το «Ματωμένο Φεγγάρι», σε ποίηση Νίκου Γκάτσου. Λίγο νωρίτερα, την είχε καλέσει ο συνθέτης στο σπίτι του και της είχε παίξει στο πιάνο το πρώτο έργο που είχε γράψει για τη φωνή της: την «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, έργο που ταυτίστηκε όσο κανένα άλλο με τη φωνή της, κάνοντας τον γύρο του κόσμου.

Σε Ευρώπη και Αμερική, οι συναυλίες της είναι πάντα sold out. Ο διεθνής Τύπος την έχει αποκαλέσει «Μαρία Κάλλας του λαού» (The Daily Telegraph), «Τζόαν Μπαέζ της Μεσογείου» (Le Monde), ενώ έχει χαρακτηρίσει τη φωνή της «Δώρο των θεών του Ολύμπου» (The Guardian), αφιερώνοντάς της διθυραμβικές κριτικές, που έχουν εξάρει όχι μόνο τα αδιαμφισβήτητα φωνητικά της προσόντα και τη σεμνή σκηνική της παρουσία, αλλά, επίσης, το ήθος και την κοινωνική δράση της. 

Στην Ελλάδα, ως «μούσα» του Μίκη Θεοδωράκη, ήταν και παραμένει σύμβολο αντίστασης και ελπίδας – και σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας, ευαισθητοποιημένη στα κοινωνικά προβλήματα, στις διεκδικήσεις του γυναικείου κίνηματος, στις οικολογικές κινητοποιήσεις και στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.