8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας - «Όλη η πόλη ένα απέραντο σινεμά»8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας – «Όλη η πόλη ένα απέραντο σινεμά»

Το 8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια σαν νεανικό Φεστιβάλ και γρήγορα οι συμμετοχές από όλες τις ηλικίες και χώρες το οδήγησαν στην σημερινή του μορφή, ένα Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ. Μετά από συστηματική προετοιμασία και επαφές έχει καταφέρει να πείσει ότι αποτελεί έναν υπολογίσιμο πολιτιστικό παράγοντα για την πόλη της Λάρισας.

Από τα πρώτα του βήματα και σε όλη αυτή την 8χρονη διαδρομή έπεισε και εξασφάλισε την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία εμπιστεύτηκε την οργανωτική του ομάδα οδηγώντας ένα μικρό επαρχιακό Φεστιβάλ σε ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας.

Έτσι το 8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας, διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με στόχο σύντομα να απλωθεί και στις άλλες πρωτεύουσες της Περιφέρειας.

Εδώ και δύο χρόνια υποστηρικτής του Φεστιβάλ είναι ο Δήμος Λαρισαίων αφού αυτό το Φεστιβάλ έχει τις ρίζες του στην πόλη και για τη διοργάνωσή του έχουν κινητοποιηθεί πολλοί φορείς και ιδιώτες της πόλης της Λάρισας. Η υποστήριξη αυτή άλλωστε εκφράζεται μέσα και από τη συνεργασία του Φεστιβάλ με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, η οποία μετά από τη συμφωνία συνεργασίας με την Οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ,- τη δεύτερη μέσα στο μήνα-  θα φιλοξενήσει φέτος το Κορεάτικο σινεμά, με τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα το συνοδεύουν.

Σταθερός υποστηρικτής εδώ και χρόνια είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που φέτος συμμετέχει με το Erasmus + σε μια συμφωνία με το Φεστιβάλ να υποτιτλίσει τις ελληνικές ταινίες στα αγγλικά ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν και οι ξένοι φοιτητές.

Επίσης το Φεστιβάλ ανέλαβε την υποχρέωση να παραχωρήσει τις ταινίες του ώστε να προβληθούν και σε ξεχωριστή εκδήλωση/προβολή για τους ερασμιακούς φοιτητές του.

Μια πολύ στενή σχέση και συνεργασία από την πρώτη του διοργάνωση έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο Φεστιβάλ και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Κάθε διοργάνωση τιμάει με την παρουσία του ο πρόεδρος του ΤΕΙ. Στους δε χώρους του έχουν γίνει προβολές κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ στοχεύει και προσπαθεί για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση και συμμετοχή της φοιτητικής οικογένειας σε ένα κατ΄εξοχήν νεανικό πολιτιστικό

Το 8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Η διευθύντρια του Ινστιτούτου κ. Χρύσα Βουλγαράκη είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές, το δε Γαλλικό Ινστιτούτο είναι πάντα φιλόξενο στις πολλαπλές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και ο κεντρικός χώρος των παράλληλων εκδηλώσεων.

Το σημαντικότερο κατά την Οργανωτική Επιτροπή είναι η κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και κυρίως των νέων εθελοντών σ΄αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Φέτος περισσότερο από κάθε χρονιά αυτή η προσπάθεια απέδωσε σε όλα τα επίπεδα αλλά κυρίως στους εθελοντές οι οποίοι, περισσότερο από κάθε χρονιά, έχουν ενταχθεί στην ομάδα διοργάνωσης.

Τα Victoria Cinemas φιλοξενούν εδώ και πολλά χρόνια τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, προσφέροντας στους δημιουργούς των ταινιών την ικανοποίηση μιας ποιοτικής προβολής της ταινίας τους.

Με ελεύθερη είσοδο για όλες τις προβολές ο κεντρικός κινηματογράφος της πόλης μας, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, είναι ανοιχτός σ΄αυτό, για τις τελευταίες 4 ημέρες της διοργάνωσης .

«Όλη η πόλη ένα απέραντο σινεμά» γίνεται πράξη με τη συμμετοχή των κυριότερων αιθουσών και πολυχώρων στο Φεστιβάλ.

Έτσι στο αφιέρωμα στη μεταναστευτική κρίση συμμετέχουν προβάλλοντας ντοκιμαντέρ ο Λιντο Οργανισμός και ο Πολυχώρος Χορίαμβος. Το «Μικρό Θέατρο» Λάρισας διαθέτει την αίθουσά του για το αφιέρωμα στο Νίκο Κούνδουρο,και ο πολυχώρος Stage για δύο αφιερώματα στον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και στον David Bowie. Μικρότεροι χώροι όπως το Kaveh Kanes και το Μεταλλουργείο θα συμμετάσχουν με προβολές ταινιών σ΄αυτή τη μεγάλη για την πόλη κινηματογραφική διοργάνωση.