«Ο Καβάφης ως τρόπος ζωής» εκδήλωση του Σ. Φιλολόγων Λάρισας με ομιλητή τον Δημήτρη Δημηρούλη«Ο Καβάφης ως τρόπος ζωής» εκδήλωση του Σ. Φιλολόγων Λάρισας με ομιλητή τον Δημήτρη Δημηρούλη

Μια σημαντική εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή Δημήτρη Δημηρούλη και θέμα “Ο Καβάφης ως τρόπος ζωής” θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016, στις 7.30 μ.μ., στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας.

Την εκδήλωση διοργανώνουν: η Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λάρισας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λάρισας, τον εκδοτικό οίκο GUTENBERG και το βιβλιοπωλείο «Γνώση».

Η ομιλία γίνεται με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του πολύ σημαντικού βιβλίου του καθηγητή «Κ. Π. Καβάφης, Τα ποιήματα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα», μια έκδοση υποδειγματική για την πληρότητά της, που φιλοδοξεί να ενταχθεί στο σώμα των καβαφικών εκδόσεων ως η πλέον σύγχρονη, πλήρης εκδοχή και εικόνα του καβαφικού έργου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων «Η πόλη που μαθαίνει», για τις οποίες η UNESCO ενέταξε με πρόσφατη απόφαση της την πόλη της Λάρισας στο Διεθνές Δίκτυο των πόλων που μαθαίνουν (Learning Cities), αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή για δικτύωση των φορέων που ασχολούνται με την δια βίου μάθηση, με στόχο την ουσιαστική παρέμβαση στην τοπική κοινωνία.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει σύντομη παρουσίαση του βιβλίου από τον Θωμά Μπεχλιβάνη, Δρ Φιλολογίας και Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο.

Τον συντονισμό θα έχει η Ιουλία Κανδήλα, Σχολική Σύμβουλος και μέλος του Δ. Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λάρισας.

Δείτε ακόμα: Συνέντευξη του Δημήτρη Δημηρούλη στο schooltime.gr

Ο Δημήτρης Δημηρούλης σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1980 έως το 1992 έζησε στο εξωτερικό (Αγγλία, Αυστραλία) όπου και σταδιοδρόμησε ως πανεπιστημιακός. Tο 1992 επέστρεψε στην Eλλάδα, όταν εξελέγη Kαθηγητής στο Tμήμα Eπικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Aπό το 1994 έως το 1998 υπήρξε Aντιπρόεδρος και από το 1998 έως το 2002 Πρόεδρος του Τμήματος. Διδάσκει τέχνη του λόγου, ρητορική, εισαγωγή στη λογοτεχνία, ιστορία της λογοτεχνίας, θεωρία της λογοτεχνίας και ιστορία του βιβλίου.

Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία Tο Φάντασμα της Θεωρίας (1993), Eμμ. Pοΐδης, Aφηγηματικά Kείμενα (1995), O Ποιητής ως Έθνος (1997), O Φοβερός Παφλασμός. Kριτικό Aφήγημα για τα Tρία Kρυφά Ποιήματα του Σεφέρη (1999), Παραλλάξ. Σύμμεικτα για τη Λογοτεχνία και τη Γλώσσα (2002), Φάκελος Διονύσιος Σολωμός. Η Ανατομία ενός Εθνικού Θρίλερ (2003) Εμμανουήλ Ροϊδης. Η Τέχνη του Ύφους και της Πολεμικής (2005), Εμμανουήλ Ροϊδης, Η Πάπισσα Ιωάννα, Εισαγωγή – Επιμέλεια (2005), Δ. Σολωμός, Έργα, Εισαγωγή – Επιμέλεια – Σχόλια (2007), Α. Κάλβος, Ωδαί, Εισαγωγή – Επιμέλεια – Σχόλια (2009), Εμμ. Ροϊδης-Αγγ. Βλάχος, Η Διαμάχη για την Ποίηση, Εισαγωγή – Επιμέλεια (2011), Καβουρηδόν και Παραδρόμως: Μικρές σπουδές για το άθλημα της γραφής (2013), Η Ανάγνωση του Καβάφη (2013). Μετέφρασε τα βιβλία των Thomas Pynchon, H Συλλογή των 49 στο Σφυρί (1986) και Harold Bloom, H Aγωνία της Eπίδρασης (1989). Έχει επίσης δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων και μελετών με αντικείμενο θεωρητικά και ιστορικά ζητήματα της λογοτεχνίας, την κριτική, την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ποίηση. Επίκειται το 2014 η έκδοση Aπάντων των ποιημάτων του Καβάφη (εκδ. Gutenberg).