Δράσεις για παιδιά στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Ιανουάριος 2016)Δράσεις για παιδιά στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Ιανουάριος 2016)

Πρόγραμμα δράσεων για παιδιά στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Ιανουάριος 2016)

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Ιστορίες με Θεούς και ανθρώπους

Μύθοι, ιστορίες και παραμύθια γεννιούνται, ξυπνούν και ανασταίνονται, στα στόματα των παραμυθάδων και ταξιδεύουν τις ψυχές εκείνων που τα ακούν στα δαιδαλώδη μονοπάτια της φαντασίας. Κύκλος δραστηριοτήτων για παιδιά ηλικίας 6 – 10 ετών, με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία.

Οι παραμυθούδες Ζωή Καραγεωργίου και Ρία Φελεκίδου επιμελούνται το πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει αφηγήσεις, δράσεις και παιχνίδια, πραγματοποιείται μία φορά το μήνα και θα διαρκέσει έως και το Μάιο 2016.

3η συνάντηση

Με προεγγραφή έως 15 παιδιά

 

Τετάρτη 13 & 27 Ιανουαρίου 2016, 5.00 – 6.00 το απόγευμα

Ο παραμυθένιος κόσμος των Αγγλικών

Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, πραγματοποιούνται 2 φορές το μήνα στις 5.00 το απόγευμα και έχουν διάρκεια μίας ώρας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφηγήσεις ιστοριών στα αγγλικά με διαδραστικό τρόπο και στόχο έχει να ενθαρρύνει τα πρώτα βήματα των παιδιών, να τα φέρει σε επαφή με την αγγλική γλώσσα, να τη γνωρίσουν και να την αγαπήσουν.

Με τους καθηγητές της Αγγλικής γλώσσας Γεωργία Ψαρρά και Γεώργιο Ραπτόπουλο

Για παιδιά ηλικίας 5 – 7 ετών. Με προεγγραφή έως 12 παιδιά

                                                                                                          

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Μουσικά παραμύθια!

Παντρεύουμε τη μουσική με τα παραμύθια, γνωρίζουμε και φτιάχνουμε τα όργανα της δικής μας ορχήστρας και παίζουμε με τους ήχους των οργάνων της ιστορίας μας.

Με τη νηπιαγωγό – μουσικό Ελπίδα Μποσταντζή

Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: Χαρτόνι κανσόν Α4 οποιουδήποτε χρώματος

Για παιδιά από 7 ετών και πάνω. Με προεγγραφή έως 15 παιδιά

 

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Αγαπημένα λαϊκά παραμύθια!

Η Χρυσάνθη Αντωνίου αφηγείται λαϊκά παραμύθια πλαισιωμένα με τις νότες του ακορντεόν του Ζωγράφου Σταυρίδη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και πάνω, στηρίζεται στην προφορική αφήγηση παραμυθιών και στόχο έχει την ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων, την καλλιέργεια της φαντασίας τους και την ενίσχυση της κριτικής τους σκέψης.

Με προεγγραφή έως 20 παιδιά

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Μικροί αρχιτέκτονες…

Εργαστήρι 4 συναντήσεων που απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους και έχει στόχο να μυηθούν τα παιδιά στις τεχνικές του αρχιτεκτονικού σχεδίου, να γνωρίσουν την επιστήμη της αρχιτεκτονικής, καθώς και μεγάλα αρχιτεκτονικά έργα παγκοσμίου φήμης.

Με τον αρχιτέκτονα Ζάχι Αλ Σααγιάχ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών και πάνω και θα διαρκέσει έως και το Φεβρουάριο 2016. Πραγματοποιείται μία φορά το μήνα στις 6.30 το απόγευμα και έχει διάρκεια μιας ώρας.

Θα χρειαστεί τα παιδιά να έχουν μαζί τους: Μπλοκ σχεδίου απλό, 1 μολύβι Hb, χάρακα και σβήστρα.

3η συνάντηση: Βασικές αρχές σχεδίου – τομή  

Με προεγγραφή έως 10 παιδιά

 

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Γνωρίζουμε το ζωγράφο Paul Klee μέσα από τη μουσική

Μιλάμε για τη ζωή του, βλέπουμε πίνακές του και τους αναπαριστούμε, τους «βαπτίζουμε», τους συνοδεύουμε με μουσικά όργανα και κάνουμε μουσικούς αυτοσχεδιασμούς, παίζουμε μουσική και υποθέτουμε σε ποιον πίνακα θα ταίριαζε.

Με τη νηπιαγωγό Ελένη Παπουλίδου

Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας ένα μουσικό όργανο που έχετε στο σπίτι (μαράκα, μεταλλόφωνο, ντέφι κ.λ.π.)

Για παιδιά από 5 ετών και πάνω. Με προεγγραφή έως 15 παιδιά

 

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Μια φορά και έναν καιρό στη Θεσσαλονίκη… για να νοσταλγούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι!

Οδοιπορικό στα μνημεία, στους ναούς, στις αγορές, στους δρόμους και στις πλατείες της παλιάς Θεσσαλονίκης.

Κύκλος 8 δραστηριοτήτων που απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους και έχει στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία και τη ζωή της πόλη τους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και να αναδείξει τη διαχρονική χρήση ορισμένων μνημείων της, μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες, προβολές, συζητήσεις, παιχνίδια, κολάζ και ζωγραφική.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών και πάνω και θα διαρκέσει έως και το Μάιο 2016. Πραγματοποιείται μία φορά το μήνα στις 6.30 το απόγευμα και έχει διάρκεια μιας ώρας.

4η συνάντηση: Τα Νεοκλασικά κτίρια της Θεσσαλονίκης, και η ιστορία τους

Με προεγγραφή έως 15 παιδιά

 

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016, 6.00 το απόγευμα

Πειράματα φυσικής

Εργαστήρι πειραμάτων φυσικής και χημείας 4 συναντήσεων πρόκειται να λειτουργήσει στη βιβλιοθήκη μας. Απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους  ηλικίας  11 – 15 χρονών και θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα 6.00 – 7.00 το απόγευμα
Υπεύθυνος του εργαστηρίου είναι ο εθελοντής Δημήτρης Ντόλκερας, καθηγητής Φυσικής. Στο εργαστήρι θα πειραματιστούμε με απλά καθημερινά υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι και θα τα συνδυάσουμε με γνώση και έννοιες της φυσικής και της χημείας.  Συνδυάζουμε την αγωγιμότητα, την καύση, την αδράνεια, τον ηλεκτρισμό, την πίεση…  με το αυγό, το αλουμινόκουτο, το μπαλόνι, το νερό, το depon… σε μια σειρά πειραμάτων, κατασκευών και παιχνιδιών  που έχουν  σαν σκοπό να διασκεδάσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας. Αποφεύγουμε τύπους, υπολογισμούς  και με βιωματικό τρόπο, ομαδοσυνεργατικά,  διασκεδάζουμε και κάνουμε τις θετικές επιστήμες προσιτές και δημιουργικές.

Με προεγγραφή έως 12 παιδιά. Έναρξη εγγραφών μόνο για το συγκεκριμένο εργαστήρι από 11 Ιανουαρίου 2016.

 

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη φτιάχνουμε μια αλεπουδίτσα

Διαβάζουμε το βιβλίο της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου «Μια αλεπουδίτσα πονηριά σταλίτσα» από τη σειρά «Μικρές καληνύχτες»  και φτιάχνουμε την δική μας αλεπουδίτσα μάσκα! Κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 4η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2,5 – 4,5 ετών και τους γονείς τους.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης.

Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά. Η «μωρολέσχη» μας πραγματοποιείται μία φορά το μήνα στις 6.30 το απόγευμα, στη ζεστή παιδική γωνιά της βιβλιοθήκης.

Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: Χαρτόνι κανσόν Α4 σε χρώμα καφέ σκούρο, πορτοκαλί και κίτρινο, ματάκια  και κόλλα.

Mε προεγγραφή έως 10 παιδιά με τους γονείς τους

 

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Αγαπημένα λαϊκά παραμύθια!

Η Χρυσάνθη Αντωνίου αφηγείται λαϊκά παραμύθια πλαισιωμένα με τις νότες του ακορντεόν του Ζωγράφου Σταυρίδη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και πάνω, στηρίζεται στην προφορική αφήγηση παραμυθιών και στόχο έχει την ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων, την καλλιέργεια της φαντασίας τους και την ενίσχυση της κριτικής τους σκέψης.

Με προεγγραφή έως 20 παιδιά

 

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016, 6.30 το απόγευμα

Μύθοι και πραγματικότητα…

Συνεχίζεται ο επιτυχημένος κύκλος δραστηριοτήτων με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία.

Μέσα από αφηγήσεις, παιχνίδια, ζωγραφική, κολάζ και κατασκευές, τα παιδιά γνωρίζουν Θεούς και ημίθεους, ήρωες και τέρατα, αδυναμίες θεών και ανθρώπων, πρόσωπα και γεγονότα που συνδέονται.

Αφήγηση  Χρυσάνθη Αντωνίου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών και θα διαρκέσει έως και το Μάιο 2016. Πραγματοποιείται μία φορά το μήνα στις 6.30 το απόγευμα και έχει διάρκεια μίας ώρας.

4η συνάντηση: O Ορφέας και η Ευρυδίκη

Με προεγγραφή έως 15 παιδιά

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων

 

Τρίτη 19 & 26Ιανουαρίου 2016, 10.00 – 11.30 το πρωί

Βιωματικές συναντήσεις με τον «Σείριο»

Κύκλος βιωματικών συναντήσεων με θέμα «Ομάδες Πρόληψης Ενδοσχολικής Βίας,

για ένα χαρούμενο σχολείο με σεβασμό στο διαφορετικό!» από τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σείριος». Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού και στοχεύει στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και καλλιέργειά τους.

 

Ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων

Πραγματοποιούνται καθημερινές ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά, από την τρυφερή ηλικία των 4, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τη βιβλιοθήκη, να γίνουν σωστοί αναγνώστες, να μάθουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους.

Τις ξεναγήσεις συνοδεύουν αφηγήσεις παραμυθιών και δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο και τη βιβλιοθήκη.

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

 

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή με την παρουσία σας στη βιβλιοθήκη. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.
Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3).

 

Έναρξη εγγραφών για συμμετοχή στις δραστηριότητες  28/12/2015

 

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

——————————————————————-

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3

Τηλ. 2310 324666

E mail: [email protected]