Βιβλίο: «Το Υγρόν Πυρ & η Συμβολή του στη Βυζαντινή Ισχύ» του Κων/νου Καρατόλιου Βιβλίο: «Το Υγρόν Πυρ & η Συμβολή του στη Βυζαντινή Ισχύ» του Κων/νου Καρατόλιου

Τίτλος: Το Υγρόν Πυρ & η Συμβολή του στη Βυζαντινή Ισχύ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Καρατόλιος

Έκδοση: Εκδόσεις Historical Quest, Τηλ: 210 26 11 832

Kεντρική Διάθεση: Χρυσηΐδος 66, Ίλιον, Αθήνα, ΤΚ. 114 72

Κατηγορία: ΙΣΤΟΡΙΑ (ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ)

Υπεύθυνος ‘Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος

Γλωσσική Επιμέλεια: Πέρσα Κεχαγιά

Σελίδες: 56, χαρτί chamois, τετραχρωμία, 12 έγχρωμες εικόνες και 2 ασπρόμαυρες. 14×21

ISBN: 978-618-80309-5-4

Α΄ έκδοση Αθήνα 2013. Β΄έκδοση Αθήνα 2014

«Το θαύμα της χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας θα ήταν αδύνατο να συντελεστεί χωρίς το στρατό της, που της επέτρεψε να διατηρήσει την ισχύ της παρά τις συνεχείς εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετώπιζε από εχθρούς που διέφεραν σημαντικά μεταξύ τους. Στα πλαίσια αυτά, η ρωμαϊκή κληρονομιά ήταν το ίδιο σημαντική με την υιοθέτηση νέων όπλων και τακτικών στη μάχη.

Το «υγρόν πυρ», αν δεν ήταν το πιο σημαντικό από τα όπλα αυτά, σίγουρα ήταν αυτό που κατάφερε να αποκτήσει τη μεγαλύτερη φήμη όλων. Χρησιμοποιήθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια της βυζαντινής ιστορίας και χάρισε περιφανείς νίκες στο ναυτικό της. Το φοβερό αυτό όπλο αγγίζει τα όρια του θρύλου και όμως σχεδόν τα πάντα γύρω από το ίδιο και τη χρήση του παραμένουν για εμάς θολά, εξαιτίας της αοριστίας των πηγών που το αναφέρουν. Καλείται με πλείστα ονόματα όπως «ελληνικό πυρ», «θαλάσσιο πυρ», «σκευαστόν πυρ», «εσκευασμένο πυρ», «θαλάσσιον πυρ» και «μηδικόν έλαιον», όμως έμεινε στην ιστορία με το φοβερό, αντιφατικό με πρώτη ματιά, όνομα «υγρόν πυρ».

Στο έργο αυτό ο Κωνσταντίνος Καρατόλιος επιχειρεί να απαντήσει σε μια σειρά από θέματα σχετικά με το υγρό πυρ: Ποια ήταν η σύσταση του υγρού πυρός; Πόσο αποτελεσματικό ήταν; Ποιος είναι ο αληθινός εφευρέτης του; Με ποιο τρόπο το χρησιμοποιούσαν στις μάχες στη στεριά και τη θάλασσα; Το βιβλίο φιλοδοξεί να παράσχει μια ανασκόπηση της μέχρι τώρα έρευνας που να μπορεί να διαβαστεί εύκολα από μη ειδικούς, αλλά και να συμβάλλει στη μελέτη του θέματος, σεβόμενο την επιστημονική μεθοδολογία.»

Ο Κωνσταντίνος Καρατόλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Βυζαντινές Σπουδές» του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο φοίτησε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του δεύτερου τόμου του συλλογικού έργου “Αινίγματα της ιστορίας” (Περισκόπιο, 2009) και του βιβλίου “Η Ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Γερανίου μέσα από τις πηγές του” (2013). Η πιο πρόσφατη εργασία του είναι το βιβλίο “Το Υγρόν Πυρ και η συμβολή του στη βυζαντινή ισχύ”, το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά και στα αγγλικά (ελληνική έκδοση Historical Quest, 2013, αγγλική Quest Publications 2015). Αρθρογραφεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Έχει εργαστεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και σε Ερευνητικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διδάσκει σε σχολεία της Δημόσιας Εκπαίδευσης.