Γάζα: η μεγάλη πρόκληση της ανοικοδόμησηςΓάζα: η μεγάλη πρόκληση της ανοικοδόμησης

Του Γιώργου Σκάθαρου

Με μόλις 72 ώρες ηρεμίας στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάπαυσης του πυρός – ενώ συνεχίζονται στο Κάιρο οι συνομιλίες Παλαιστινίων και Ισραηλινών αξιωματούχων για την εξεύρεση λύσης οριστικού τερματισμού των εχθροπραξιών – φαίνεται ότι η ανάγκη ανασυγκρότησης μετά από εβδομάδες σφοδρών μαχών είναι πιεστική.

Οι κάτοικοι της Γάζας σπεύδουν να διορθώσουν κάποιες από τις άμεσες  καταστροφές που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί αλλά και να αντιμετωπίσουν το πιο μακροπρόθεσμο ζήτημα, της ανοικοδόμησης.

Ανάμεσα στα πιο επείγοντα προβλήματα: η έλλειψη καθαρού νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, προβλήματα στη διανομή βασικών προμηθειών, αλλά και σημαντικές καταστροφές στο δίκτυο αποχέτευσης.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων εκτιμά ότι 16.700 σπίτια στη Γάζα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε περισσότερο από ένα μήνα μαχών, αφήνοντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους άστεγους.

Εκτιμάται ότι η ανοικοδόμηση των σπιτιών στην εξαθλιωμένη επικράτεια θα κοστίσει περισσότερα από $ 455.000.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερες από 60 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής και παρέχουν ζωτικής σημασίας δομικά υλικά, χτυπήθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις, γεγονός που θα δυσχεράνει τις όποιες μελλοντικές προσπάθειες ανοικοδόμησης.