Γιώτα Ιωακειμίδου

Της Γιώτας Ιωακειμίδου

Λόρδος Βύρωνας… ο πρώτος από τους «καταραμένους ποιητές». Ο Λόρδος Βύρωνας συγκέντρωνε πολλά από τα χαρακτηριστικά των ποιητών που αργότερα χαρακτηρίστηκαν ως «καταραμένοι». Έζησε έξω από τα «πρέπει» της εποχής και της τάξης του, με σκάνδαλα, προκλήσεις και έξω από τους ηθικούς φραγμούς της εποχής του. Αλλά και στην τέχνη του δεν ακολούθησε την «πεπατημένη», δηλαδή δεν υπηρέτησε την κρατούσα άποψη της εποχής του για τον ρόλο της ποίησης που έπρεπε να προβάλλει το ωραίο, το καλό και μόνον.

Αργότερα, αρκετοί ποιητές ακολουθούν τα χνάρια του, ζουν έξω από τα καθιερωμένα κοινωνικά πλαίσια, ρέπουν στην βία, είναι αλκοολικοί, τζογαδόροι…

Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά, έγινε γνωστός με ένα μακάβριο έργο το «κοράκι», έζησε έκλυτη ζωή και πέθανε πιθανόν από αλκοολισμό.

Στη Γαλλία ο Σαρλ Μποντλέρ, μεγάλος ποιητής, ακολούθησε και αυτός σκανδαλώδη ζωή εθισμένος σε αλκοόλ και ουσίες. Μέσα από την ποίηση του απορρίπτει το κοινωνικό σύστημα της εποχής του, χαρακτηριστικός ο στίχος του: «Γενιά του Κάιν ανέβα στον ουρανό και γκρεμοτσάκισε στη γη τον Θεό». Στον Πόε αναγνωρίζει τον «πνευματικό του αδελφό». Το 1857 δημοσιεύει «τα άνθη του κακού» που προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις και δικάστηκε για «ανηθικότητα».

Τον κύκλο κλείνουν οι πιο προκλητικοί από όλους, ο Βερλέν και ο Ρεμπώ. Συνάπτουν μια σχέση καταστροφική, δοσμένοι στα πάθη τους, αλκοόλ, ουσίες, ακραίες συμπεριφορές, ο Βερλέν καταλήγει στη φυλακή για τραυματισμό του Ρεμπώ και ο Ρεμπώ περιπλανιέται σαν τυχοδιώκτης, αφού έγινε μισθοφόρος στον ολλανδικό στρατό και είχε λιποτακτήσει.

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό τους, πέθαναν όλοι πολύ νέοι και σχεδόν με τον ίδιο τρόπο.

Γιώτα Ιωακειμίδου*
Φιλόλογος

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook