Δωρεάν πρόγραμμα κατ΄ οίκον φροντίδας συνταξιούχων από τον Δήμο Παύλου ΜελάΔωρεάν πρόγραμμα κατ΄ οίκον φροντίδας συνταξιούχων από τον Δήμο Παύλου Μελά

Μετά τη λειτουργία του μεγαλύτερου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στη Βόρεια Ελλάδα ο δήμος Παύλου Μελά προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης, νοσηλευτικής φροντίδας καθώς και οικιακής βοήθειας σε συνταξιούχους-κατοίκους του. Οι νέες υπηρεσίες εντάσσονται στο πρόγραμμα κατ΄ οίκον φροντίδας το οποίο εξασφάλισε ο δήμος μετά και από την υπογραφή σχετικής σύμβασης με το ΙΚΑ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των αναπήρων συνταξιούχων στην κατοικία τους. Ταυτόχρονα, η εξασφάλιση της παραμονής τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και η αποφυγή παραπομπής τους σε δομές κλειστής φροντίδας προκειμένου να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο δήμος Παύλου Μελά θα προσφέρει στους δικαιούχους του προγράμματος υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης (όπως ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, συνοδεία ωφελούμενων σε διάφορες πολιτιστικές, κοινωνικές δραστηριότητες κ.λπ.), υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας (π.χ. μέτρηση πίεσης, σακχάρου, σφυγμών, χορήγηση φαρμάκων κ.λπ.) καθώς και υπηρεσίες οικιακής βοήθειας, όπως διατήρηση υγιεινής και καθαριότητας της οικίας, ψώνια, ντύσιμο κ.λπ. Ειδικότερα, σε κάθε ωφελούμενο θα παρέχονται υπηρεσίες 10 ωρών μηνιαίως, με συχνότητα δύο επισκέψεων τουλάχιστον την εβδομάδα.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου όλων των φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου του Δημοσίου, καθώς και οι συνταξιούχοι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Σταυρούπολη.

Πληροφορίες

Τίμος Φακαλής

Δημοσιογράφος

2313.302.826 & 2313.302.824

6977845080

[email protected]