«Σεξουαλική κακοποίηση γυναικών: η σιωπή δεν είναι λύση» του Πάτροκλου Παπαδάκη«Σεξουαλική κακοποίηση γυναικών: η σιωπή δεν είναι λύση»

Γράφει ο Πάτροκλος Παπαδάκης

Μία γυναίκα υφίσταται σεξουαλική κακοποίηση όταν αναγκάζεται να κάνει σεξ παρά τη θέλησή της ή να κάνει με τρόπο που δεν επιθυμεί ή της ασκείται βία κατά τη διάρκεια της επαφής. Η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός, η ασέλγεια κ.λ.π. είναι μορφές σεξουαλικής κακοποίησης, που δύσκολα μια γυναίκα ομολογεί ή ζητά βοήθεια. Κι αυτό γιατί συνήθως νιώθει ενοχή, ντροπή και φόβο, ενώ ο κοινωνικός περίγυρος μπορεί να τη στιγματίσει αντί να τη στηρίξει.

Ποιος κακοποιεί

Τα άτομα που κακοποιούν σεξουαλικά τις γυναίκες δεν είναι ξένοι. Η κακοποίηση μπορεί να συμβεί ακόμα και από τη νηπιακή ηλικία. Τις περισσότερες φορές είναι ο σύζυγος, κάποιος συγγενής, ένας οικογενειακός φίλος, ο γείτονας, κάποιος από το σχολείο ή την παρέα. Ορισμένες φορές μπορεί να είναι ο αδελφός ή κάποιος φίλος του. Η σεξουαλική κακοποίηση πραγματοποιείται συνήθως από άντρες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε περιπτώσεις όπου ο βιαστής είναι μέλος της οικογένειας ή ανήκει στο συγγενικό περιβάλλον, οι καταγγελίες αγγίζουν μόλις το 1%!

Η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός, η ασέλγεια κ.λ.π. είναι μορφές σεξουαλικής κακοποίησης, που δύσκολα μια γυναίκα ομολογεί ή ζητά βοήθεια.

Μετά την κακοποίηση

» Η γυναίκα που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά παραμελεί τον εαυτό της, την εμφάνισή της και παραμερίζει τις επιθυμίες της. Το τραυματικό γεγονός της κακοποίησης συχνά δεν ομολογείται και η κακοποιημένη γυναίκα μπορεί να παρουσιάζει εκρήξεις θυμού ή ευερεθιστότητα.

» Είναι αυξημένες οι πιθανότητες να παρουσιάσει κάποια ψυχική διαταραχή, όπως κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κρίσεις πανικού, μετατραυματικό στρες, φοβίες, υποχονδρίαση κ.ά. και να έχει αυτοκτονικές σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας.

» Μπορεί να παρουσιάσει εθιστική συμπεριφορά στο αλκοόλ, στις ναρκωτικές ουσίες, στον τζόγο κ.λπ.

» Συχνές είναι οι διαταραχές του ύπνου και της όρεξης (ανορεξία, βουλιμία), καθώς και το έντονο στρες με ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, η δύσπνοια, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κ.ά.

» Η σεξουαλικότητα της γυναίκας είναι τραυματισμένη και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες πολύ συχνές.

» Υπάρχουν και σοβαρές σωματικές επιπτώσεις όπως ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (HIV, HPV, ηπατίτιδα κ.ά.), εκτρώσεις, τραυματισμοί κ.ά.

Η σιωπή και η απόκρυψη δεν είναι λύση

» Καταγγείλετε τη σεξουαλική κακοποίηση, όσο δύσκολο κι αν είναι να τη βιώσετε ξανά ομολογώντας την.

» Βρεθείτε με ανθρώπους που σας προσφέρουν ασφάλεια.

» Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας.

» Πιστέψτε στον εαυτό σας και αναγνωρίστε ότι δεν σας άξιζε αυτό που συνέβη. Δεν προκαλέσατε εσείς την κακοποίηση. Ο άνθρωπος που σας κακοποίησε προσπαθεί να σας δημιουργήσει ντροπή κι ενοχές για να σας χειριστεί.

» Ακόμα κι αν σιωπήσετε, θα ζείτε μέσα σας την κακοποίηση ξανά και ξανά. Δεν είναι αυτή η λύση.

Συζητείστε με έναν ψυχολόγο. Οι σεξουαλικά κακοποιημένες γυναίκες συχνά εξακολουθούν να γίνονται θύματα κακοποίησης και στις σχέσεις τους, αφού έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν πιστεύουν ότι τους αξίζει κάτι καλύτερο. Μιλήστε με έναν ειδικό προκειμένου να αποδεχτείτε ότι δεν φταίτε εσείς για ό,τι συνέβη και για να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά συναισθήματα, ώστε να ζήσετε χωρίς φόβο κι ενοχές δίνοντας τέλος στη σεξουαλική κακοποίηση.

Επιμέλεια κειμένου: Φίλια Μητρομάρα – Δημοσιογράφος

_______________________________________________________

Δείτε ακόμα: Άρθρα του Πάτροκλου Παπαδάκη

 

Ο Πάτροκλος Παπαδάκης

Είναι ψυχολόγος, μέλος του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου και του Ελληνικού Συλλόγου Επαγγελματιών Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού, επιστημονικός συνεργάτης σε περιοδικά του ομίλου των Αττικών Εκδόσεων (π.χ. Shape) και των περιοδικών ΓΥΝΑΙΚΑ και Glam και επιστημονικός σύμβουλος και συνεργάτης της δημοσιογράφου – παρουσιάστριας Βίκυς Χατζηβασιλείου στο site της Όμορφα Μυστικά. Τα τελευταία χρόνια είναι επόπτης πρακτικής άσκησης των φοιτητών ψυχολογίας του Παντείου Παν/μίου καθώς και εισηγητής στην εκπαίδευση νέων εθελοντών κοινωνικής πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Επικοινωνία: contact@psychologos-papadakis.gr, Tηλ.: +30 2109564594, +30 6944972063