Το νέο σχέδιο νόμου για τις αδειοδοτήσεις των θεάτρωνΤο νέο σχέδιο νόμου για τις αδειοδοτήσεις των θεάτρων

Πολύ πιο ασφαλή και σύγχρονα θέατρα για τους θεατές και τους εργαζομένους σε αυτά εγγυάται το νέο σχέδιο νόμου που το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών υπέβαλλαν από κοινού στη δημόσια διαβούλευση και, μόλις αυτή ολοκληρωθεί, θα καταθέσουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου, που εγγυάται τη θεσμική λύση ενός σοβαρού, χρόνιου προβλήματος, είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής, αποδοτικής συνεργασίας των δυο υπουργείων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον Δήμο Αθηναίων, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και με την Πανελλήνια Ένωση Ελευθέρου Θεάτρου, την Ένωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων και την Ένωση Χώρων Πολιτισμού Αθήνας.

Για πρώτη φορά, όλοι οι συναρμόδιοι φορείς συναντήθηκαν στη σύσκεψη που έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης με πρωτοβουλία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, με τη συμμετοχή τού Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, του Υπουργού Αναπληρωτή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρου Καλαφάτη, του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανού, του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, του Αρχηγού της Πυροσβεστικής κ. Σωτήρη Γεωργακόπουλου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και των εκπροσώπων των σωματείων των θεατρικών χώρων.

Οι περισσότεροι συναρμόδιοι φορείς είχαν συμμετάσχει με εκπροσώπους τους στην κατάρτιση της πρότασης νομοθετικού πλαισίου, που έγινε με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων, και η οποία εγγυάτο την πρόοδο σε σχέση με την παρωχημένη, ισχύουσα μέχρι σήμερα νομοθεσία, η πρώτη μορφή της οποίας χρονολογείται από το 1936.

Το νέο σχέδιο νόμου ρυθμίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα της λειτουργίας, που αντιμετώπιζαν πολλοί θεατρικοί χώροι και άλλοι χώροι συνάθροισης κοινού, οι οποίοι δεν διέθεταν τη σχετική άδεια. Πρόβλημα, που οφειλόταν εν μέρει στην παρωχημένη σχετική νομοθεσία. Επιπλέον, όμως, παρακολουθεί και ενισχύει τις σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, που συνδυάζουν ποικίλες τέχνες με πρωτότυπους τρόπους, αλλά και σε πρωτότυπους χώρους. Ακόμη, το νέο σχέδιο νόμου συνυπολογίζει τις σύγχρονες συνθήκες ζωής σε περιοχές όπως το Μεταξουργείο, ενθαρρύνοντας έτσι μια νέα κοινωνικότητα, μια ανάπτυξη με προϋποθέσεις πολιτισμού.

Προβλέποντας τις κατάλληλες ρυθμίσεις, το σχέδιο νόμου διασφαλίζει τους νομοταγείς επαγγελματίες. Παράλληλα, διευκολύνει τη νέα επιχειρηματικότητα, ενώ δεν παραλείπει να ρυθμίσει και το καθεστώς των κτιρίων με ημερομηνία έκδοσης οικοδομικής άδειας προ του 1989, όπου ήδη λειτουργούν θέατρα. Συγχρόνως, όμως, προβλέπει και αποτελεσματικές κυρώσεις για εκείνους οι οποίοι, παραβλέποντας την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων, θα πραγματοποιούν παραστάσεις χωρίς την προβλεπόμενη πλέον άδεια.

Κατεβάστε το νέο σχέδιο νόμου για τις αδειοδοτήσεις των θεάτρων:

Λήψη αρχείου

 

Πηγή εγγράφου: Δικτυακός τόπος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού